„Sto ljudi, sto čudi“
– stara je izreka koja se može primijeniti i na ovu situaciju. Naime, jedan britanski bračni par odlučio je otputovati iz Engleske do Hong Konga isključivo koristeći – javni prijevoz!

Dok danas svi nekud žure i nervozno pritišću gas, Phil i Emma odlučili su se za posve drukčije iskustvo i avanturu života. Krenuli su na put od osam tjedana, a sve kako bi stigli do Hong Konga i sinu koji tamo živi, čestitali rođendan.



Prilikom putovanja najčešće su koristili vlakove, ali služili su se i autobusima, trajektima, konjima, žičarama, a neka su mjesta obilazili i pješice. S obzirom na putovanje koje je potrajalo gotovo ukupno puna dva mjeseca, iskusili su neke neuobičajene stvari za klasične turističke rute, kao što su razgledavanje kineskih terasa riže, prisustvovanje ruskoj pravoslavnoj misi i večera u tradicionalnoj mongolskoj jurti (šator).

Za ovakvu vrstu putovanja odlučili su se kako bi mogli razgledati što više, s obzirom da oboje gaje interes prema kulturi i politici. Put ih je tako odveo u Berlin, Moskvu, Bajkalsko jezero, Ulan Bator, Peking, Šangaj, Xiamen... Uglavnom, vidjeli su i doživjeli svašta, tako da ni jedan trenutak nisu požalili što se nisu ukrcali u avion i direktno odletjeli u Hong Kong.



Na putu su ukupno posjetili 16 zemalja i prešli oko 20 tisuća kilometara, a od svega što su vidjeli posebno ih je oduševila Kina, u kojoj je sve „veliko i ogromno, a povijest od 3 ili 4 tisuće godine nikog ne ostavlja ravnodušnim“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju