Sudeći prema novim trendovima sve je veća potražnja za jedinstvenim smještajem. Statistike Airbnb-a pokazuju da se sve češće traži kućica na drvetu više, kao i smještaj u srednjevjekovnim dvorcima, kolibama u divljini te jurtama – šatorima koji tradicionalno koriste nomadi u stepama središnje Azije.

U Japanu su sve popularniji ryokani, tradicionalna prenoćišta čija tradicija korijene vuče još iz 8. stoljeća. Tipično japanski smještaj nalazio se kraj najvažnijih prometnica kako bi putnicima mogla ponudi okrepu i spavanje. Česti gosti su bili samuraji koji bi osim kreveta i hrane opuštanje potražili u vrućim bazenima – onsenima. Japan danas ima ryokane koji variraju od obiteljskih hotelčića od tek nekoliko soba do zdanja koja izgledaju poput palača za wellness.

Japan - 1 Japan - 1 (Foto: Thinkstock/Guliver)

U njima se spava na tatamijima (podloga od rižine slame, gume ili sintetike) i futonima. Minshuku je manje luksuzna verzija ryokana pa je samim time i jeftinija. Jedan od prvih hotela na svijetu upravo je prenoćište Nishiyama Onsen Keiunkan koje je otvoreno 705. godine.

> Japanci planiraju do 2030. izgraditi podvodni plutajući grad otporan na potrese

Hōshi ryokan u gradu Komatsu koji je dio japanske prefekture Ishikawa otvoren je 717. godine, te, prema Guinessovoj knjizi rekorda predstavlja najstariji hotel koji i dalje radi. Čak je četrdeset i šest generacija ista obitelji vodila posao. Hotel ima stotinjak soba, dva zatvorena termalna bazena, kao i dva vanjska koja su odvojena za žene i muškarce. Gosti dobivaju yukatu, odnosno posebni kimono na korištenje kako bi im boravak kraj bazena bio što udobniji. Noćenje za dvoje s doručkom i večerom stoji nešto više od 3500 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju