Svi koji su barem jednom u životu posjetili najsjeverniju regiju Hrvatske, uvjerili su se u njihovu staru izreku ''Iz Međimurja nikad nitko nije otišao gladan'', a mi bismo još i dodali da nitko nije otišao ni bez domaćih proizvoda. Za vas smo odvojili namirnice bez kojih ne smijete napustiti Međimurje.

1. Krumpir i batat

U Međimurju se godišnje proizvede 40 i više tisuća tona krumpira, što čini polovicu ukupne hrvatske proizvodnje. U ovom se kraju šale kako tamo postoji toliko vrsta krumpira koliko i Međimuraca, a najpoznatiji je ipak međimurski kalamper, koji žele brendirati. Pravi Međimurci sigurno su barem jednom u životu spravljali i jeli kalapajsani krumpir - jelo na žlicu s krumpirom, povrćem i pilećim batacima. 

Osim krumpira, Međimurci su se usavršili u uzgoju batata, i to više vrsta, ljubičastog, bijelog i narančastog. Restoran koji je dobio ime posvećeno ovoj slatkoj vrsti krumpira dobio je i onaj zdrave prehrane u Termama Sveti Martin. U restoranu Le Batat možete kušati razna jela s ovom namirnicom koju nabavljaju od lokalnih OPG-ova, a mi smo probali njoke od ljubičastog batata u umaku od povrća. 

2. Jabuke

Međimurje je svjetski poznato po autohtonim sortama jabuka. Od njih rade sokove, ali i vrlo ukusan čips. Vinska kuća Hažić nedaleko od Termi Sveti Martin svojim gostima nudi tri vrste soka od jabuke, bistri, mutni i onaj s aronijom, uz koji možete grickati hrskavi čips od te zdrave voćke.

Zdrava verzija međimurske gibanice Zdrava verzija međimurske gibanice (Foto: Sandro Sklepić)

Jabuke čine i jedan dio najpoznatije međimurske slastice, međimurske gibanice, a ona ima i svoju zdraviju verziju koju spravljaju u već spomenutom restoranu Le Batat.

3. Vino

O međimurskim vinima već smo dosta pisali i čudili se koliko je dobrih vina proizašlo s tih zelenih brega. Nekad podcijenjena međimurska vina sve se češće vraćaju s brojnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja s visokim odličjima, čime odbacuju ustaljene mitove. Međimurje je poznato po mirisnim i osvježavajućim, uglavnom bijelim vinima.

Uz njihovu vinsku marku pušipel, na ovom području rade se još i graševina, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon bijeli, traminac i muškat žuti od bijelih te pinot crni i cabarnet sauvignon od crvenih sorti grožđa. Nikako ne zaboravite sa sobom kući ponijeti jednu bocu po svom izboru.

4. Bučine sjemenke

Bučine sjemenke i bučino ulje još su neki domaći proizvodi bez kojih ne biste trebali napustiti tu regiju. Donedavno se bučino ulje tradicionalno proizvodilo samo u Međimurju i okolici Varaždina, ali sve više je proizvođača u Podravini, Moslavini i Slavoniji. No samo su Međimurci toliko ponosni na svoje bučino ulje da ga stavljaju u sve, pa čak i u sladoled.

Bučine sjemenke Bučine sjemenke

5. Meso 'z tiblice

Dođete li u bilo koji međimurski restoran ili OPG, domaćin će vam vjerojatno ponuditi nešto za prigristi, to će vjerojatno biti malo sira i vrhnja, domaće kobase od divljači meso 'z tiblice i nezaobilazna kosana mast u kojoj je čuvano te, naravno, svježe povrće poput mladog luka, paprika, zelja ili onog ukiseljenog, ovisno o sezoni.

Meso 'z tiblice, odnosno svinjeći but ili kare posoljen, osušen i uronjen u kosanu mast, podsjetnik je na neka stara vremena, kada se dragocijeni komad mesa čuvao za posebne prilike. Koliko je ta delicija Međimurcima bitna i dragocijena kao i cijeloj Hrvatskoj, dokaz je i činjenica da je meso 'z tiblice nakon 11 godina procesa, 2017. napokon zaštićen hrvatski proizvod.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju