Zagrebački odrezak s pireom, paštašuta i međimurska gibanica lakše su nego ikad i to uz nekoliko sitnih preinaka. Ova inače kalorična jela svojim će 'light' verzijama oduševiti i one koji ne vjeruju u 'istjerivače kalorija'.

1. Paštašuta

Fuži s tartufima, manistra sa šalšom ili rezanci sa sirom, makom ili orasima samo su neke od tradicionalnih tjestenina diljem Hrvatske. Volimo ih jesti za predjelo, marendu, ručak ili večeru i iako su u jelovnicima hrvatskih restorana većinom smještene pod topla predjela, navikli smo ih jesti i kao glavno jelo.

Talijani tjesteninu međutim većinom tretiraju kao primo piatto odnosno predjelo pa ćemo i mi početi s jednim popularnim hrvatskim jelom od tjestenine koje ima izvorno talijanski naziv, a koje je sveopće poznato postala u svim krajevima Lijepe Naše zahvaljujući i slavnoj filmskoj rečenici "Aleksa, vrati se doma! Skuvala sam ti paštašutu!".

Paštašutom se smatraju sva jela koja se sastoje od umaka i tjestenine, no kod nas paštašuta predstavlja tjesteninu s umakom od mljevenog mesa posipanu s ribanim tvrdim sirom. No ne treba ju miješati s tjesteninom bolognese jer ih razlikuje način pripreme, ali i vrijeme kuhanja. Paštašuta je brzinsko jelo za koje vam treba svega pola sata, a mi smo ga još odlučili ubrzati i učiniti lakšim te umijesto tjestenine ubacili tikvice. Spiralnim rezačem povrća od tikvica možete dobiti 'špagete' te njima lako možete zamijeniti tjesteninu i smanjiti kalorije jelu. 

Recept – Tikvašuta (za 4 osobe)

Sastojci:

2 srednje tikvice
300 g mljevenog mesa
1 manji luk
1 češanj češnjaka
1 manja crvena paprika
150 ml sjeckane rajčice
1 mrkva
Maslinovo ulje
Sol, papar
Malo ribanog tvrdog sira

Priprema:

1. Povrće nasjeckajte što sitnije, zagrijte malo maslinovog ulja i sve ubacite u tavu skupa sa sjeckanom rajčicom.

2. Dinstajte 15 minuta pa dodajte meso. Kuhajte još 10 minuta, po želji dodajte i malo vina, sol i papar.

3. Za to vrijeme našiljite dvije tikvice i dodajte ih u umak. Kuhajte još 5 minuta da tikvice malo omekšaju, no ipak ostanu al dente.

4. Poslužite toplo uz naribani tvrdi sir na vrhu. U slast!
 

2. Zagrebački odrezak i pire krumpir

Omiljen nedjeljni ručak u kontinentalnoj Hrvatskoj sigurno je pohano meso i pire krumpir, a od paniranog mesa mnogima je najdraži odrezak punjen sirom i šunkom poznatog naziva- Zagrebački odrezak.

Poznat po tome da onaj poštene veličine zasiti i najgladnijeg momka, ovaj odrezak inače od teleće šnicle može se raditi s bilo kojom vrstom mesa koju kod kuće imate. Zdravija verzija ovog jela odlikuje se dvjema važnim stvarima - načinom pripreme odreska i 'ublaženim' prilogom. Evo kako ovaj obrok učiniti laganijim.

Recept – Sportski Zagrebački i prozračni pire krumpir (za 4 osobe)

Sastojci:
4 veća teleća šnicla
10 dkg sira gaude
4 veće šnite šunke
2 do 3 jaja
3 žlice brašna
5 žlica krušnih mrvica
Sol papar
3 srednja krumpira
1 manji karfiol
Žlica maslinovog ulja

 

Priprema:

1. Teleće šnicle dobro istucite batom za meso kako bi omekšale, posolite ih, zatim na njih stavite krišku šunke i sve omotajte oko prutića sira koji ste odrezali. Zamotani odrezak učvrstite čačkalicom, te krenite na drugi istim postupkom.

2. Krenite s paniranjem. Pripremite posude ili tanjura u kojima je brašno, istučena jaja i krušne mrvice. Zamotane odreske zavaljajte u brašno, potom u jaja pa u krušne mrvice te ih stavite na papir za pečenje.

3. Umjesto prženja u dubokom ulju, pecite odreske u pećnici pokrivene s aluminijskom folijom na 200°C oko 30 minuta, a zatim maknite foliju i pecite još 10 minuta kako bi dobili hrskavu koricu.

4. Za to vrijeme skuhajte krumpir i cvjetaču skupa. Kada krumpir omekša, ocijedite višak tekućine dodajte žlicu maslinovog ulja i usitnite u pire. Ovaj zdravi pire bez maslaca i sa smanjenim udjelom krumpira oduševit će vas i odlično će pasati uz pohane odreske. Pripazite na čačkalicu u odrescima ili je odstranite prije posluživanja. Dobar tek!

3. Međimurska gibanica

Najpoznatiji međimurski desert ujedno je jedno od najomiljenijih tradicionalnih jela Hrvatske. Omiljena je među svim generacijama, a zbog bogatstva namirnica jedan je od kaloričnijih deserata kojima se možemo pohvaliti.

Ipak postoji način kako da ova slastica bude prihvatljivija i za one koji paze na liniju. Laganiju verziju međimurske gibanice pronašli smo u srcu Međimurja u restoranu Le Batat koji se nalazi u sklopu Termi Sveti Martin. Ova zdrava međimurska gibanica poznata je po tome što se ne peče, nema ulja, umjesto šećera koristi se med, a sve namirnice su nabavljene od lokalnih proizvođača. Ne sumnjamo da će i ova 'light' verzija razigrati nepce svakog sladokusca.

Recept – Zdrava međimurska gibanica (za 4 osobe)

Sastojci:

2 jabuke
4 žlice maka
20 dkg mljevenih oraha
4 žlice svježeg sira
10dkg vučenog tijesta
Cimet
Med
Vanilin šećer ili ekstrakt
Korica limuna

 

Priprema:

1. Vučeno tijesto razvaljati na debljinu 1 do 2 mm oblikovati čašom kružiće i staviti peći bez ulja na papir za pečenje na 180 desetak minuta ili dok malo ne porumene.

2. Jabuke oprati, oguliti i naribati, dodati med po želji, vanilin šećer ili ekstrakt, mljeveni cimet te pomiješajte. U sir dodati, limunovu koricu i med po želji te pomiješajte. U mak dodati med po želji i vanilin šećer ili ekstrakt, također tako i u orahe.

3. Počnite slagati gibanicu. Prvo jedan krug tijesta, pa žlicu smjese od oraha, pa opet tijesto, pa žlicu sira, pa tijesto, zatim žlicu maka koji poklopite tijestom na koji stavite žlicu ribane jabuke. Završite krugom od tijesta, prošarajte sve medom i ukrasite listićem mente. Pustite neka malo odstoji kako bi tijesto omekšalo i uživajte u zdravom slatkom zalogaju!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju