Ne trebate putovati ili tražiti restorane sa skupocjenim namirnicama da bi otkrili gdje se u Hrvatskoj najbolje jede. Odgovor je doslovno iza svakog ugla, na OPG-ovima koji se nalaze u ili pored vašeg grada.

Domaće, lokalno i proizvedeno s puno ljubavi i truda ono je što svaki pravi bonkulović treba tražiti. Jer morate priznati da nema do dalmatinskog pršuta kojeg vam negdje u Drnišu narežu ispred vas, uživanja u specifičnom mesu boškarina na nekoj istarskoj farmi, pravog gulaša od divljači u srcu Like, međimurske gibanice u Čakovcu ili purice s mlincima u nekoj kleti na nekom od zagorskih brega...

Danas nas put vodi u Međimurje jer su tu filozofiju prihvatili i 'gosti' naše priče, Terme Sveti Martin koji u sklopu resorta imaju čak osam restorana u kojima se većinom jedu lokalne, međimurske namirnice i za koje vrijede neka posebna pravila, kako bi bili sigurni da gost uvijek dobiva najbolje što Sveti Martin i okolica mogu ponuditi.

'Činjenica je da gost voli i očekuje samo najbolje. Samim time, mi smo se kao kompanija okrenuli k tome da jela koja pripremamo i nudimo našim gostima budu na zavidnoj razini kvalitete, a moram priznati da smo u tome i uspjeli. Prošle smo godine potpisali ugovor s preko dvadeset lokalnih proizvođača povrća i voća koji opskrbljuju naše potrebe, a postoji i pravilo od 24 sata, koje govori o tome kako od vrta do stola prođe minimalni rok, kako bi namirnice bile zaista svježe." govori nam Božica Hanc Rendarić, šefica kuhinje u Hotelu Spa Golfer.

Jedan od dobavljača je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zeleni vrt iz Murskog Središća, jednog od tri međimurska grada, poznatog pod nazivom Grad rudara. Zeleni vrt za Terme uzgaja razno povrće, od zelene salate, preko krastavaca, rajčice, krumpira i kupusa pa sve do cvjetače. OPG Siladi se brine da se na stolu gostiju nađu proizvodi od buče, prvenstveno bučino ulje koje je među poznatijim delicijama ovoga kraja.

Svi oni koji su barem jednom bili na doručku u Termama Sveti Martin, mogli su primijetiti i kutak za med, o kojem se brine obitelj Šardi iz Črečana. Obitelj Šardi proizvodi domaći med, a upravo su Terme njihovim medom, zamijenile one klasične, plastično-hotelske medene ambalaže koje se mogu pronaći diljem svijeta u mnogim hotelima.

Uz već spomenute namirnice, važno je naglasiti kako je i vino koje se u restoranima Termi Sveti Martin toči s 'međimurskih bergi', a samo neki od dobavljača su vinarije: Jakopić, Štampar, Novak, Belović i Kocijan. Naravno, tu je i vino Vinske kuće Hažić koja se nalazi svega desetak minuta laganog hoda od Termi, a koja osim vina, resort opskrbljuje i domaćim jabučnim proizvodima kao što su sok od jabuke, jabučni ocat pa i zdravim snackom - čipsom od jabuke.

Navedeni OPG-ovi samo su neki na listi stalnih suradnika Termi Sveti Martin. Nakon što isprobate kako sve te lokalne proizvode u Termama ukomponiraju u tradicionalna jela s modernim potpisom, najbolje je da se zaputite od OPG-a do OPG-a i na licu mjesta kušate sve što brojne obitelji proizvode s posebnom pažnjom jer jedino ćete tako doživjeti prave okuse Međimurja, ali i bilo kojeg drugog kraja u Hrvatskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju