Svake godine u indijske se rijeke baci osam milijuna tona cvijeća. Ono, naime, ima važnu ulogu u hinduističkim ritualima. Nakon što se cvijeće prinese kao dar bogovima u hramu, posvećeno je te ga je zabranjeno bacati u smeće.

Upravo zato prinosi se kao dar rijekama, a posebno rijeci Ganges koja se smatra najsvetijom od svih ostalih u Indiji. Cvijeće se u proizvodnji tretira različitim pesticidima i kemikalijama, što onečišćuje rijeke i uništava ekosustav.

O riječnoj vodi ovise milijuni Indijaca koji je koriste za piće, kupanje i druge osnovne potrebe. Rijeka Ganges u Varanasiju je iznimno važna Rijeka Ganges u Varanasiju je iznimno važna (Foto: Guliver / Thinkstock)

Da bi spriječila ekološku katastrofu, organizacija HelpUsGreen iz Varanasija počela je skupljati otpadno cvijeće iz hramova i prerađivati ga. Uklanjaju se štetne kemikalije, a cvijeće se prerađuje u mirisne štapiće, sapune i druge slične proizvode.

Članovima ove organizacije, na čelu s Ankitom Angarwalom isprva nitko nije vjerovao niti im je želio dati posvećeno cvijeće. Dnevno su na početku akcije skupljali tek po nekoliko kilograma, a danas kroz njihove ruke svakoga dana prođe više od osam tona latica.

Zašto je rijeka Ganges ugrožena i kako se može spasiti, pogledajte u videu Great Big Storyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju