Jurjevsko groblje u istoimenoj ulici u Zagrebu bilo je glavno posljednje počivališe za stanovništvo Gornjeg grada od početka 17. stoljeća do kraja 19. stoljeća. Tijekom toga perioda groblje se proširivalo, a 1729. godine izgrađena je i kapelica s kriptom posvećaena sv. Jurju.

Nazivalo se još i groblje Kraj kestena, a na njemu su pokopani neki od najpoznatijih hrvatskih preporoditelja poput Ljudevita Gaja, Stanka Vraza i Frana Kurelca.

Kada se potkraj 1876. godine otvorilo groblje na Mirogoju, Jurjevsko groblje palo je u drugi plan. U sljedećih dvadesetak godina posmrtni ostaci pokopanih prebačeni su na novo mjesto, a groblje Kraj kestena je zatvoreno.

Danas o postanku ovoga groblja svjedoče tek ostaci nadgrobnih spomenika i ploča, ali i pokoja strašna priča. Naime, neki vjeruju da je zbog ekshumacije pokopanima na Jurjevskom groblju narušen vječni mir te da njihovi duhovi lutaju na predjelu između Jurjevske ulice i Mlinarske ceste.

Tijekom godina zabilježena su neka jezovita svjedočanstva o tajanstvenoj dami u bijeloj spavaćici koja luta Gornjim gradom te se ponekad šire čudni zvukovi.

Izazivaju li priče o duhovima kod vas ježenje kože, možda je najbolje da ovaj dio grada preskočite kad padne mrak. Privlači li vas okultno, možda je riječ o zgodnoj lokaciji za noćnu šetnju uoči Noći vještica.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako napušteno Jurjevsko groblje izgleda danas.

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj!

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju