Njezina ljubav prema pripremi hrane započela je još u djetinjstvu. Sa 6, 7 godina već je mami pomagala kuhati večere, a kasnije se razvila ljubav prema pekarstvu i slastičarstvu.

"Djelomično i zato što sam istinski sladokusac i obožavam probavati torte, kolače i gotovo sve slatko, no i zato što me razveseljava kada mogu ponuditi slastice koje sam sama pripremila. Deserti su poput slatke nagrade i treba ih se raditi s ciljem da razveseliš sebe i druge."

Kul In - 1 Kul In - 1 (Foto: Barbara Tomečak)

Mackenzie Mergard
iz Brisbaena lani je svom studiju lingvistike u Australiji pridodala i studij profesionalnog slastičarstva na Kulinarskom institutu u Sisku. Po završetku programa već je počela graditi ideju o vlastitoj kompaniji u sklopu koje bi pripremala dekorativne torte, sitne catering slastice i kolače.

A kako joj obitelj u Brisbaneu ima kafić s vlastitom pržionicom kave, Dancing Bean imala je na raspolaganju i profesionalnu kuhinju za praksu. Pokrenula je vlastitu kompaniju Mackenzie's Cake Co, a osim što priprema slastice za Dancing Bean, radi i catering

Dancing Bean Dancing Bean (Foto: Barbara Tomečak)

Kako je još uvijek studentica (lingvistike), slastičarstvu se još nije posvetila u potpunosti, no to planira vrlo brzo, otvaranjem svoje kuhinje i zapošljavanjem nekoliko slastičara.

Dotad slastice priprema za goste Dancing Beana, a one spadaju u klasičnu ponudu kafića u Australiji. To su brownies, karamele, tart od šljiva, pite od jabuka, sitni kolači od prhkog tijesta, keksi, torta od mrkve, portugalski tartovi i drugo.

Svim budućim slastičarima poručuje da, iako pokretanje vlastitog posla može biti vrlo spor proces, zbog brojne konkurencije i vremena koje je potrebno da se izgradi baza gostiju, no to se itekako isplati jer će ljudi uvijek htjeti jesti kolače. "Biti kreativan i specijalizirati se u karijeri u kojoj je glavni cilj uveseljavati ljude finim kolačima, ima li što bolje od toga?"

Angeline Ong Angeline Ong (Foto: Barbara Tomečak)

Uz Mackenzie, na Kul IN-u istovremeno je svoje vještine u izradi slastica brusila još jedna Australka, Angeline Ong iz Pertha. "Mislim da sam oduvijek znala da želim postati slastičarka. Voljela sam isprobavati nove stvari, putovati u različite zemlje. Odrastajući, zapravo sam htjela biti računovođa ili kuhar, ali sam se u nekom trenutku zaljubila u okoliš. Posljednjih godina shvatila sam da mi je posao dosta stresan pa bih se kroz pripremu slastica osjećala sretnije."

Angeline je ljubav prema hrani naslijedila od oca, profesionalnog kuhara. "Kada bi marinirao jela, uvijek bismo ih zajedno kušali. Bila sam vrlo mlada kada sam napravila svoj prvi kolač, Pandan Chiffon, azijski specijalitet. Nakon toga majka bi me uvijek tražila da ga radim za njezine prijateljice".

Angeline trenutno radi u australskoj vladi, na području vezanom uz provjeru novih zakona, no u idućih 10 do 15 godina voljela bi pokrenuti vlastiti slastičarski posao. S odabirom kuharske škole jako je zadovoljna.

Angeline na praksi kod Tee Mamut Angeline na praksi kod Tee Mamut (Foto: Barbara Tomečak)

"Kul In je smješten u malome gradu, što vam omogućuje da se stvarno koncentrirate na izradu slastica. Cijeli tim Kul IN-a je jako drag i pun podrške, a instruktori vam se individualno posvećuju. Nije kao u mnogim drugim školama u kojima radite u parovima ili grupama i nemate priliku sami proći kroz cijeli proces izrade slastica. Ovdje smo sve pripremali sami i radili vlastite greške.

Svoju slastičarsku praksu za vrijeme školovanja na Kul IN-u Angeline je odradila kod jedne od najpopularnijih hrvatskih slastičarki, Tee Mamut u njezinoj slastičarni O'š kolač, a Mackenzie je svoje vještine usavršavala u zagrebačkoj Meet Mia.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju