• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Slijepa kuharica koja je oduševila čak i Gordona Ramsaya

Iako je posjetila puno restorana s Michelinom zvjezdicama i, naravno, da su sjajni, Christine ipak više voli domaću hranu, skuhanu doma ili na ulici.

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 10.06.2017 19:19 komentari
viber Created with Sketch.
Christine Ha, slijepa pobjenica američkog MasterChefa
Christine Ha, slijepa pobjenica američkog MasterChefa (Foto:PR)

Galerija Christineina prva kuharica 0

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj


Prije nekoliko godina Christine Ha osvojila je Gordona Ramseya, Joe Bastianicha i Grahama Elliota u 3. sezoni američkog izdanja MasterChefa. Danas ima svoju kulinarsku emisiju Four Seasons na jednoj kanadskoj televiziji, a i sama se okušala kao članica žirija u vijetnamskom Masterchefu.

Putuje svijetom i inspiracija je mnogima sa svojom pričom, koju rado dijeli na javnim predavanjima. Osim što je uspješna kuharica, Christine je i uspješna spisateljica.



O svom životnom putu i gubitku vida pričala je i u Sisku, na Kulinarskom institutu na kojem je boravila kao gošća, a priču je podijelila i s Punkuferom.

Christine je priznala da nije odrasla kuhajući s mamom i bakom, već kao razmažena djevojčica jedući finu klopu koju je mama skuhala, misleći da svi jedu tako dobro. Kako joj je majka umrla kad je ona imala 14, nije imala priliku naučiti kuhati od nje, a niti "spasiti" koji obiteljski recept jer ih majka nije zapisala.

Svoj susret s kuhinjom imala je tek u ranim 20-ima, nakon fakulteta kada je shvatila da si mora početi kuhati. Kupila je jeftino posuđe, noževe i kuharice i bacila se na posao. Radila je kinesku prženu rižu, koju je svježu stavila u premalu tavu i riža je završila po čitavoj kuhinji.

Ni idući pokušaj nije prošao bolje. Radila je juhu wonton za koju je kupila gotove sastojke koje je samo trebalo podgrijati i doraditi, no sve se raspalo. Potom je otvorila kuharice odlučna da nađe najjednostavniji recept s najmanje sastojaka. Piletina pirjana u đumbiru.

Punkufer: I kako je to ispalo?

Christine: Ispalo je dosta dobro, cimerice i prijatelji su bili jako zadovoljni, sve smo pojeli. Vidjela sam osmjehe na njihovim licima i tu se rodila moja ljubav prema kuhanju.

No, kako je počela kuhati, usporedo je počela i gubiti vid.



Christine:
Vraćala sam se jedan dan s prakse i vid mi se zamutio. Mislila sam da je u pitanju leća pa sam ih promjenila, no i dalje nisam vidjela dobro. Otišla sam doktoru, a prognoze nisu bile dobre. Između ostalog, sumnjali su na tumor. To nije nešto što očekujete čuti kad imate 20 godina. Tada najviše mislite na učenje i idući tulum.

Nakon nekog vremena stigla je dijagnoza. Neuromvelitis optica, bolest u kojoj imunitet napada optičke živce i leđnu moždinu. Vid joj je slabio, a jedno vrijeme bila je i paralizirana od vrata nadolje.

Christine: To je bio najdosadniji period u mom životu. Nisam mogla ni sjediti, ni jesti sama. Nisam imala druge nego slušati audio knjige. Počela sam pisati eseje i tu se rodila moja ljubav prema pisanju. Vratila sam se na faks, smjer kreativno pisanje. Vid mi se smanjivao, sada vidim jako zamagljeno. Imam nešto percepcije svjetla i boja. Primjerice, sada vidim da je dan, ali to je to.

Dok je još vidjela, Christine je napredovala sa svojim kulinarskim vještinama da je sama priređivala večere za Dan zahvalnosti, koje su u Americi zaista obilne i bogate. S gubitkom vida došla je do situacije da nije mogla složiti ni sendvič.

Nije dopustila da ju ova situacija pokoleba, borila se i dalje i potražila pomoć. Uz učitelje naučila je ponovno primiti nož u ruke bez straha, uključiti pećnicu i slično. Krenula je malim koracima.

Christine: Volim kuhati pa nisam htjela odustati. Hrana je univerzalna, svi ju vole. Primjetila sam da je hrana najbolji način za povezati se s nekim.



Punkufer:
Kako si se odlučila prijaviti na MasterChef?

Christine: U blizini se održavala audicija, a svi su me nagovarali; muž, obitelj, prijatelji. To mi je bilo jedno od najnapornijih iskustava u životu i nisam sigurna bih li ga ponovila. Nisam očekivala da ću pobijediti.

Puno puta sam bila nesigurna u ono što sam skuhala. Mislila sam, to se meni sviđa, ali kako će suci reagirati. Najbolje je ispadalo kad me prestalo biti briga što će drugi reći i kad sam slušala svoje instinkte i radila po svome.

Punkufer: Što je bila prekretnica za prema takvom stavu?

Christine: Dobili smo prekrasan komad lososa, a ja ga najviše volim sirovog. No, mislila sam kako će suci misliti da sam "varala" jer ga nisam pripremila nikakvom tehnikom, ako ga serviram sirovog, pa sam ga išla speći. Naravno, prepekao se i bio je grozan.

Svi su mi rekli da mi je to bilo najgore jelo koje sam napravila na MasterChefu. I samoj mi je to najgore jelo koje sam jela u životu. Nakon toga prestala sam se natjecati s drugima i počela se natjecati sama sa sobom. Da budem bolja nego dan prije. To mi je i Gordon rekao: Prestani sumnjati u sebe, počni više vjerovati. Budi hrabra!

Christine na svojim predavanjima voli poručiti svima 3 stvari koje je naučila da su bitne, kako u kuhinji, tako i u životu:

1. Probajte uvijek sve dvaput. Primjerice, kad sam bila mlađa, pojela sam sushi i bio mi je odvratan. Nekoliko godina kasnije odlučila sam ga ponovno probati i zaljubila se u njega. Sad mi je jedna od najdražih hrana.

2. Puno putujte. Isprobavajte hranu drugih nacija, učite o drugim kulturama. Osobno najviše naučim o drugima preko njihove hrane. Obiđite sve kontinente. Osim možda Antarktika, tamo vjerojatno nema dobre gastro ponude.

3. Vjerujte svojim instinktima. Ne bojte se eksperimentiranja i kreativnosti, ne bojte se promašiti. Ja i dan danas griješim u kuhinji. Greške su samo proces učenja, naučit će vas da si više vjerujete.

I Christine je sama posjetila gotovo sve kontinente. Osim Australije i Antarktika. Najbolje jelo koje je na putovanjima probala bili su račići u Vijetnamu, koje je spremio neki dečko na ulici, s cigaretom u ustima dok je vani padala kiša. Najgore jelo bio je njen losos na MasterChefu.

Christine: Otvorena sam prema svemu i sve ću probati. Dvaput. Rijetko mislim da je nešto jako loše, ali rijetko me i nešto oduševi preko svake mjere. Uglavnom jela koja probam spadaju negdje između.

Priznaje da, iako je posjetila puno restorana s Michelinovim zvjezdicama i, naravno, da su sjajni, ona ipak više voli domaću hranu, skuhanu doma ili pak uličnu. Kako puno putuje i kuha drugima, uvijek voli prilagoditi ono što će pripremiti, što joj predstavlja zabavan izazov. Pripremiti nešto što će publici biti novo, a opet da je nešto u čemu će uživati.

S Hrvatskom povezuje mediteransku prehranu, svježu ribu, domaće maslinovo ulje. Jede zdravo, osim kad putuje pa isprobava sve. Posljednji obrok u životu započela bi sa sushijem, slijedio bi pomfrit, vijetnamske proljetne rolice, pizza na njujorški način sa sirom, američka pržena piletina na južnjački način, juha s nudlima, sladoled, tamna čokolada i keksi.

Iako voli kuhati, Christine kaže da je nakon MasterChefa bila toliko iscrpljena da je njen muž kuhao idućih 6 mjeseci jer se ona grozila ući u kuhinju, očekujući da će čuti Gordona Ramseya. Inače uvijek kuha s mužem, koji je, kaže, gori sudac od Gordona.

Christine trenutno radi na svojoj drugoj kuharici, a u tome je spojila svoje dvije ljubavi: prema kuhanju i pisanju.

  • #Hrvatska
  • #christine ha
  • #masterchef
  • #Gordon Ramsey
  • #kul in
  • #Sisak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Korčula okom fotografa: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Kao brod od kamena
Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
omiljena zimnica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
MasterChef: MasterChef prvom epizodom nove sezone nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite nove specijalitete!
SAZNAJTE!
MasterChef prvom epizodom nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite doznati tko će se kući vratiti s pregačom!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Slika nije dostupna
Christine Ha u Kul In-u

Članica žirija vijetnamskog MasterChefa "sudila" i kuharima u Sisku

Pobjednica američkog MasterChefa bila je članica žirija u natjecanju koje je Kul In u povodu njenog gostovanja organizirao za učenike kuharskog smjera lokalne srednje škole

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja
    Christine Ha u Kul In-u

    Članica žirija vijetnamskog MasterChefa "sudila" i kuharima u Sisku

  • Korčula - 10 Putovanja
    Kao brod od kamena

    Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

  • Jetrica na venecijanski Hrana i piće
    Ma, savršenstvo!

    Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close