• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Slijepa kuharica koja je oduševila čak i Gordona Ramsaya

Iako je posjetila puno restorana s Michelinom zvjezdicama i, naravno, da su sjajni, Christine ipak više voli domaću hranu, skuhanu doma ili na ulici.

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 10.06.2017 19:19 komentari
viber Created with Sketch.
Christine Ha, slijepa pobjenica američkog MasterChefa
Christine Ha, slijepa pobjenica američkog MasterChefa (Foto:PR)

Galerija Christineina prva kuharica 0

U trendu Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Gorski Kotar - 7 Za cijelo društvo Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu


Prije nekoliko godina Christine Ha osvojila je Gordona Ramseya, Joe Bastianicha i Grahama Elliota u 3. sezoni američkog izdanja MasterChefa. Danas ima svoju kulinarsku emisiju Four Seasons na jednoj kanadskoj televiziji, a i sama se okušala kao članica žirija u vijetnamskom Masterchefu.

Putuje svijetom i inspiracija je mnogima sa svojom pričom, koju rado dijeli na javnim predavanjima. Osim što je uspješna kuharica, Christine je i uspješna spisateljica.



O svom životnom putu i gubitku vida pričala je i u Sisku, na Kulinarskom institutu na kojem je boravila kao gošća, a priču je podijelila i s Punkuferom.

Christine je priznala da nije odrasla kuhajući s mamom i bakom, već kao razmažena djevojčica jedući finu klopu koju je mama skuhala, misleći da svi jedu tako dobro. Kako joj je majka umrla kad je ona imala 14, nije imala priliku naučiti kuhati od nje, a niti "spasiti" koji obiteljski recept jer ih majka nije zapisala.

Svoj susret s kuhinjom imala je tek u ranim 20-ima, nakon fakulteta kada je shvatila da si mora početi kuhati. Kupila je jeftino posuđe, noževe i kuharice i bacila se na posao. Radila je kinesku prženu rižu, koju je svježu stavila u premalu tavu i riža je završila po čitavoj kuhinji.

Ni idući pokušaj nije prošao bolje. Radila je juhu wonton za koju je kupila gotove sastojke koje je samo trebalo podgrijati i doraditi, no sve se raspalo. Potom je otvorila kuharice odlučna da nađe najjednostavniji recept s najmanje sastojaka. Piletina pirjana u đumbiru.

Punkufer: I kako je to ispalo?

Christine: Ispalo je dosta dobro, cimerice i prijatelji su bili jako zadovoljni, sve smo pojeli. Vidjela sam osmjehe na njihovim licima i tu se rodila moja ljubav prema kuhanju.

No, kako je počela kuhati, usporedo je počela i gubiti vid.



Christine:
Vraćala sam se jedan dan s prakse i vid mi se zamutio. Mislila sam da je u pitanju leća pa sam ih promjenila, no i dalje nisam vidjela dobro. Otišla sam doktoru, a prognoze nisu bile dobre. Između ostalog, sumnjali su na tumor. To nije nešto što očekujete čuti kad imate 20 godina. Tada najviše mislite na učenje i idući tulum.

Nakon nekog vremena stigla je dijagnoza. Neuromvelitis optica, bolest u kojoj imunitet napada optičke živce i leđnu moždinu. Vid joj je slabio, a jedno vrijeme bila je i paralizirana od vrata nadolje.

Christine: To je bio najdosadniji period u mom životu. Nisam mogla ni sjediti, ni jesti sama. Nisam imala druge nego slušati audio knjige. Počela sam pisati eseje i tu se rodila moja ljubav prema pisanju. Vratila sam se na faks, smjer kreativno pisanje. Vid mi se smanjivao, sada vidim jako zamagljeno. Imam nešto percepcije svjetla i boja. Primjerice, sada vidim da je dan, ali to je to.

Dok je još vidjela, Christine je napredovala sa svojim kulinarskim vještinama da je sama priređivala večere za Dan zahvalnosti, koje su u Americi zaista obilne i bogate. S gubitkom vida došla je do situacije da nije mogla složiti ni sendvič.

Nije dopustila da ju ova situacija pokoleba, borila se i dalje i potražila pomoć. Uz učitelje naučila je ponovno primiti nož u ruke bez straha, uključiti pećnicu i slično. Krenula je malim koracima.

Christine: Volim kuhati pa nisam htjela odustati. Hrana je univerzalna, svi ju vole. Primjetila sam da je hrana najbolji način za povezati se s nekim.



Punkufer:
Kako si se odlučila prijaviti na MasterChef?

Christine: U blizini se održavala audicija, a svi su me nagovarali; muž, obitelj, prijatelji. To mi je bilo jedno od najnapornijih iskustava u životu i nisam sigurna bih li ga ponovila. Nisam očekivala da ću pobijediti.

Puno puta sam bila nesigurna u ono što sam skuhala. Mislila sam, to se meni sviđa, ali kako će suci reagirati. Najbolje je ispadalo kad me prestalo biti briga što će drugi reći i kad sam slušala svoje instinkte i radila po svome.

Punkufer: Što je bila prekretnica za prema takvom stavu?

Christine: Dobili smo prekrasan komad lososa, a ja ga najviše volim sirovog. No, mislila sam kako će suci misliti da sam "varala" jer ga nisam pripremila nikakvom tehnikom, ako ga serviram sirovog, pa sam ga išla speći. Naravno, prepekao se i bio je grozan.

Svi su mi rekli da mi je to bilo najgore jelo koje sam napravila na MasterChefu. I samoj mi je to najgore jelo koje sam jela u životu. Nakon toga prestala sam se natjecati s drugima i počela se natjecati sama sa sobom. Da budem bolja nego dan prije. To mi je i Gordon rekao: Prestani sumnjati u sebe, počni više vjerovati. Budi hrabra!

Christine na svojim predavanjima voli poručiti svima 3 stvari koje je naučila da su bitne, kako u kuhinji, tako i u životu:

1. Probajte uvijek sve dvaput. Primjerice, kad sam bila mlađa, pojela sam sushi i bio mi je odvratan. Nekoliko godina kasnije odlučila sam ga ponovno probati i zaljubila se u njega. Sad mi je jedna od najdražih hrana.

2. Puno putujte. Isprobavajte hranu drugih nacija, učite o drugim kulturama. Osobno najviše naučim o drugima preko njihove hrane. Obiđite sve kontinente. Osim možda Antarktika, tamo vjerojatno nema dobre gastro ponude.

3. Vjerujte svojim instinktima. Ne bojte se eksperimentiranja i kreativnosti, ne bojte se promašiti. Ja i dan danas griješim u kuhinji. Greške su samo proces učenja, naučit će vas da si više vjerujete.

I Christine je sama posjetila gotovo sve kontinente. Osim Australije i Antarktika. Najbolje jelo koje je na putovanjima probala bili su račići u Vijetnamu, koje je spremio neki dečko na ulici, s cigaretom u ustima dok je vani padala kiša. Najgore jelo bio je njen losos na MasterChefu.

Christine: Otvorena sam prema svemu i sve ću probati. Dvaput. Rijetko mislim da je nešto jako loše, ali rijetko me i nešto oduševi preko svake mjere. Uglavnom jela koja probam spadaju negdje između.

Priznaje da, iako je posjetila puno restorana s Michelinovim zvjezdicama i, naravno, da su sjajni, ona ipak više voli domaću hranu, skuhanu doma ili pak uličnu. Kako puno putuje i kuha drugima, uvijek voli prilagoditi ono što će pripremiti, što joj predstavlja zabavan izazov. Pripremiti nešto što će publici biti novo, a opet da je nešto u čemu će uživati.

S Hrvatskom povezuje mediteransku prehranu, svježu ribu, domaće maslinovo ulje. Jede zdravo, osim kad putuje pa isprobava sve. Posljednji obrok u životu započela bi sa sushijem, slijedio bi pomfrit, vijetnamske proljetne rolice, pizza na njujorški način sa sirom, američka pržena piletina na južnjački način, juha s nudlima, sladoled, tamna čokolada i keksi.

Iako voli kuhati, Christine kaže da je nakon MasterChefa bila toliko iscrpljena da je njen muž kuhao idućih 6 mjeseci jer se ona grozila ući u kuhinju, očekujući da će čuti Gordona Ramseya. Inače uvijek kuha s mužem, koji je, kaže, gori sudac od Gordona.

Christine trenutno radi na svojoj drugoj kuharici, a u tome je spojila svoje dvije ljubavi: prema kuhanju i pisanju.

  • #Hrvatska
  • #christine ha
  • #masterchef
  • #Gordon Ramsey
  • #kul in
  • #Sisak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Najljepši smještaj na otoku? Hvarska palača čiju je ljepotu prepoznao i Michelin
Palace Elisabeth
Najljepši smještaj na otoku? Hvarska palača čiju je ljepotu prepoznao i Michelin
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Neopisivo!
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Jednostavno, a prefino
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Zbog blokade vlade u SAD-u milijuni putnika pogođeni kašnjenjima letova
Velik problem
Kaos u prometu, kasne tisuće letova: "Možda ćemo morati zatvoriti cijeli zračni prostor"
show
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
sport
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Dinamo ostao bez kapetana Mišića na teškom gostovanju
PRETJERAO JE
Dinamo ostao bez kapetana Mišića na teškom gostovanju
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
ANTE ZASLUŽUJE PRAVDU
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
tv
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
MasterChef: Renata oplela po Ottu: "Ottovo ponašanje pokazuje nepoštivanje!" Je li vama bilo smiješno?
DVIJE STRANE
Renata oplela po Ottu: "Ottovo ponašanje pokazuje nepoštivanje!" Je li vama bilo smiješno?
MasterChef: Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
NE PROPUSTITE!
Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
putovanja
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Stiže Dabrov mjesec u znaku bika
Trebate je čuti
Studeni nam donosi jedan od najintenzivnijih nebeskih trenutaka, njegova je poruka moćna
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Slika nije dostupna
Christine Ha u Kul In-u

Članica žirija vijetnamskog MasterChefa "sudila" i kuharima u Sisku

Pobjednica američkog MasterChefa bila je članica žirija u natjecanju koje je Kul In u povodu njenog gostovanja organizirao za učenike kuharskog smjera lokalne srednje škole

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja
    Christine Ha u Kul In-u

    Članica žirija vijetnamskog MasterChefa "sudila" i kuharima u Sisku

  • Ribarska kućica La Vida kod Murtera - 2 Putovanja
    Na osami

    20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu

  • Cacio e Pepe Hrana i piće
    Korak po korak

    Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close