Blagdani u Brazilu odlična su prilika za darivanje. 'Amigo secreto' ili tajni prijatelj najpoznatiji je običaj koji uključuje kupovinu poklona samo jednoj osobi (čije se ime prethodno izvlači iz vrećice s papirićima) i primopredaju točno na Božić. To je samo jedan od običaja koji su iza sebe ostavili kuharski bračni par Donazzolo iz restorana Rodizio do Brasil.

Uvijek s osmijehom na licu kažu da im najviše fali sunce za koje tvrde da je razlog stalne radosti kojom Brazilci pršte. Taj veseli pristup životu primijetili su i kod Hrvata koji žive uz obalu kad su ju prije dvije godine cijelu proputovali.

Marcelo je glavni chef u restoranu Rodizio do Brasil i čovjek zaslužan za njihov specijalitet - meso pečeno na posebnom churrasco žaru koje se topi u ustima i glavni je adut blagdanskog jelovnika Rodizio do Brasila.

Tipična blagdanska večera u Brazilu obično uključuje cijelu puricu ili pile punjeno farofom (prženim brašnom korijena manioke), sušenim voćem, jabukama i slaninom. Kao prilog obično se jede riža s povrćem i salata od krumpira i majoneze. Na stolu se može naći salata od piletine, graška, naribane mrkve, kukuruza, grožđica i majoneze, ali i pečene banane u smjesi od piva, brašna, šećera, cimeta i praška za pecivo

Ono što večeru u Brazilu čini posebnom jest činjenica da svatko sa bogatog buffet stola uzima hranu po želji, a obično se jede na otvorenom s obzirom da je tijekom božićnih blagdana u Brazilu ljeto.

U zagrebačkom restoranu Rodizio do Brasil odlučili su neke od tih tipičnih delicija pripremiti za svoje goste u Zagrebu. Blagdanski jelovnik uključuje prepoznatljivi rodizio – meso pečeno i posluženo na sabljama koje se za jednu fiksnu cijenu konzumira u neograničenim količinama, te izdašan buffet bar sa brojnim salatama, jakobovim kapicama, jastogom, lososom i kavijarom s avokadom – baš kao u Brazilu.

Kao šećer na kraju tu su kolači Brigadeiro, te ananas pečen na žaru, nakon čega se preporučuje popiti caipirinhu. Feliz Natal!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju