Stonska manifestacija uspijeva zadržati epitet najstarijeg aktivnog food film festivala u Europi:
sedma edicija Kinookus FFF-a održat će se od 8. do 11. rujna pod nazivom Foodtourism.

U filmskoj sekciji Okušavanje, pored ustaljenog natjecateljskog programa, publika će, zahvaljujući suradnji s udrugom Deša i projektom SUSY, imati priliku pogledati i posebne projekcije o solidarnoj ekonomiji i novim društvenim modelima.

Festival otvara višestruko nagrađivani hrvatski dokumetarac Turizam! redatelja Tonćija Gaćine, koji govori o licu i naličju masovnog turizma na dalmatinskoj obali. Iz programa, koji ove godine broji 23 ostvarenja, izdvajamo japanski film Sam u Fukushimi, redatelja Mayua Nakamure. Priča je to o čovjeku koji odluči ostati u mjestu nedaleko od razorene nuklearne centrale, kako bi pomagao preživjelim životinjama. Kineski film Zemlja zgrada, redatelja Adama Smitha i Ting Song, govori o preseljenju 250 milijuna kineskih seljaka u gradove, a francuski Ocean, glas nevidljivih, Mathilde Jounot o privatizaciji oceana.

U kategoriji kratkometražnog filma ostvarena je suradnja s Talijanskim centrom za kratki film (CNC).

U Kinofokus sekciji očekuju nas tri foodturističke priče popraćene degustacijama. U posjet nam dolazi jedan od najpoznatijih albanskih chefova današnjice: Anton Prenga, koji u mjestu Fishte, vodi čuveni agroturizam Mrizi i Zanave. Ana i Božidar Jukić upoznat će publiku sa svojom agencijom Insider Holidays, koja posjetiteljima dubrovačkog kraja nudi drugačiji doživljaj lokalnih običaja. Eugenio Berra iz talijanske udruge za odgovorni turizam Viaggiare i Balcani prikazat će ljepote putovanja deltom Dunava.

Kinopokus sekcija najmlađima donosi tri kreativne radionice: Malu školu čokolade Irene Bastijanić, Vrtim glinu na lončarskom kolu Morane Depoli i Umjetnost recikliranja Duške Nešić Dražić.

Tijekom 7. edicije Kinooku FFF-a pada obljetnica razornog potresa koji je 5. rujna 1996. pogodio Ston. U znak sjećanja, umjetnik Ivo Vukićević Špiro, s gostima i posjetiteljima Festivala, osvježit će instalaciju Reokaliphore, svojevrsni 'svjetionik umjetnosti', koja je podignuta neposredno prije potresa, za vrijeme Prve međunarodne likovne kolonije u Stonu.

Na Kinolokus tržnici tradicijskih i eko proizvoda, gosti i posjetitelji Festivala će, osim proizvoda i proizvođača, upoznati projekt 'Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji' koji udruga Kinookus provodi s Gradom Dubrovnikom, Razvojnom agencijom DURA, Općinom Ravno i partnerima.

U sekciji Što na platnu, to na pjatu, ograničeni broj sudionika uživat će u projekciji filma Razgovori ribara talijanske redateljice Chiare Biove Makiedo i morskim specijalitetima stonskog chefa Maria Dela.

U agro-arheološkoj avanturi Nevigjeno, voditelj Ivan Viđen i 15 hrabrih znatiželjnika, prateći tajne mora, istražit će početke turizma u Stonu.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju