Kako ćete fino jesti u Parizu, posebno ako imate novca, i nije neka tajna. No da se baš u Japanu, pored gastronomskih oaza kao što su Italija i Francuska, nalazi najveći broj najboljih svjetskih restorana, podatak je koji nas je pomalo iznenadio.



Posljednji odabir 1000 najboljih restorana na svijetu koji svake godine objavljuje ugledni portal La Liste za najbolji svjetski restoran proglasio je pariški Guy Savoy, koji je na ovaj način obranio titulu najboljeg svjetskog restorana. Glavni chef je istoimeni vlasnik, od kojeg je čak učio i Gordon Ramsay, a restoran se može podičiti s tri Michelinove zvjezdice. Na meniju ćete pronaći plavog jastoga, goluba s roštilja ii ostala čuda, a za odlazak u taj restoran trebat će vam pun novčanik, s obzirom da su cijene jela samo za odlikaše.

Iako je francuski restoran završio na prvom mjestu, Japan je zemlja koja se može pohvaliti s najviše restorana među 1000 najboljih, njih čak 116. Francuzi imaju tri manje, dok Kina daje ravno 100 restorana.



Nadalje, u Italiji ćete dobiti najbolju vrijednost za novac, a ove godine na listu su se plasirali i restorani iz Irana, Bermude, Saudijske Arabije, Lihtenštajna... Što se hrvatskih restorana tiče, na listi se uspio naći rovinjski Monte.

La Liste do popisa dolazi složenom metodologijom, koja uzima u obzir komentare posjetitelja, mišljenje chefova i ostale stvari, a ako i vas interesira koji su najbolji restorani planeta, savjetujemo da provjerite njihovu listu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju