1. Bademi
Nova je studija pokazala da uvrštavanje 40 grama dnevno ovoga ukusnog orašastog voća na jelovnik odraslih osoba povisuje razine esencijalnih masnih kiselina, vitamina E i magnezija na razinu dnevnih potreba. Uz to, bademi su zdravija alternativa nezdravim grickalicama poput čipsa.

2. Školjke

Morske školjke imaju najveću koncentraciju vitamina i minerala među svim životinjama. Imaju nisku kalorijsku vrijednost, sadrže dosta proteina, a povrh svega su ukusne. Šaka sirovih kamenica, primjerice, zadovoljava dnevnu potrebu za željezom, dok dagnje pružaju trodnevnu 'zalihu' manganom.

Školjke su bogate omega-3 masnim kiselinama, zbog čega se nameću i kao prave saveznice zdravlja srca i mozga. Pune su vitamina D, minerala bakra, magnezija i fosfora, pa ih bi ih bilo dobro uvrstiti na jelovnik barem jednom tjedno.

Čokolada i bademi Hrana i piće 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

3. Kvinoja
Ova jeftina namirnica praktički može zamijeniti cijelu tabletu multivitamina, a od nje možete pripremiti i ukusan desert. Bogata je prehrambenim vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama, pa ne čudi što su je Inke nazivale žitaricom bogova (iako ona tehnički spada u porodicu pseudocerealija).

Dobar je izvor folata, mangana, magnezija, željeza, bakra, fosfora i cinka. Ima više antioksidansa i od brusnica te ju karakteriziraju protuupalna svojstva. Želite li ojačati njezine moćne karakteristike, ''skuhajte'' je u povrtnom temeljcu, umjesto u običnoj vodi. Kvinoja se obično kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2. Prije kuhanja ispere se u hladnoj vodi, a nakon kuhanja začinjava i sljubljuje povrćem te drugim sastojcima.

4. Fermentirano povrće
Povrće koje je podvrgnuto prirodnom procesu fermentacije kao što je to slučaj s kiseljenjem kupusa prepuno je hranjivih tvari. U procesu ''kiseljenja'' povećavaju se količine vitamina C u namirnici, svih vitamina B-kompleksa te esencijalnih masnih kiselina.

Slika nije dostupna Hrana i piće 5 "dobrih" masnoća koje bismo trebali jesti češće

5. Alge
Oni koji ne jedu hranu životinjskog porijekla znaju da su alge jedini preostali i poznati izvor vitamina B12 u prirodi. Uz to su bogate vitaminima A, K, C i E te prehrambenim vlaknima. Poznate su po svojim protuupalnim svojstvima, ali i kao moćna namirnica koja podupire izvlačenje teških metala iz organizma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju