Većina osoba nakon vježbanja nalijeva se vodom kako bi nadoknadila tekućinu izgubljenu znojenjem. No sportaši koji treniraju za maratone ili provode sate igrajući tenis na suncu znaju da trebaju nadoknaditi i elektrolite koje su izgubili vježbanjem.

Elektroliti osiguravaju ravnotežu tekućine u organizmu, pomažu radu mišića i živaca. Oni su sastavni dio energetskih pića koja obiluju šećerom i kalorijama, no mnogo je bolji izbor hrana bogata mineralima koji tijelo oporavljaju od napora.

Nakon vježbanja trebali biste nadoknaditi ovih 5 minerala u organizmu:

Natrij
Sol pomaže tijelu da zadrži vodu i da bude hidratizirano na duže staze. No to ne znači da biste nakon vježbanja trebali navaliti na čips i druge slane grickalice. 800 miligrama natrija izgubljenih vježbanjem s litrom znoja povratit će kombinacija čokoladnog mlijeka s pecivom namazanim maslacem od kikirikija. Sportaši prije napora znaju jesti slano jelo poput juhe kako bi tijelo pripremili za napore tijekom vježbanja.

Keksi Hrana i piće Gotovo za 15 minuta: Proteinski keksi koji vraćaju snagu nakon treninga

Klorid
Klorid se, baš poput natrija, može naći u kuhinjskoj soli i prerađenoj hrani kao što su salame, umaci, konzervirana juha i čips. Mineral koji je važan za održavanje ravnoteže tekućina u tijelu, krvni tlak i pH-vrijednost tekućina u organizmu bolje je nadoknaditi cjelovitim namirnicama poput maslina, morske trave, raži, rajčice, salate i celera.

Kalij

U sat vremena snažnog treninga možete izgubiti 200 do 600 miligrama kalija. Riječ je o mineralu koji podržava rad srca, regulira krvni tlak, prevenira gubitak koštane srži i nastanak bubrežnih kamenaca, a ima vitalnu ulogu za rad mišića.

Ovaj gubitak možete nadoknaditi konzumacijom banane ili druge hrane bogate ovim mineralom, poput slatkog krumpira, graška, graha, avokada i zelenog lisnatog povrća, kao što su špinat i kelj. U torbu sa sportskom opremom možete spremiti i svježe ili sušeno voće poput lubenice, grožđica ili šljiva.

Jaja Hrana i piće 5 vrsta hrane koje ne smijemo jesti nakon vježbanja

Kalcij
Istraživanje Sveučilišta McMaster u Velikoj Britaniji pokazalo je da napitci bogati kalcijem poput mlijeka bolje rehidriraju tijelo nakon vježbanja od vode ili energetskih pića. Mlijeko tijelu daje porciju ugljikohidrata, kalcija, natrija i kalija uz visoke količine proteina, što je kombinacija koja pomaže pri oporavku mišića. Stručnjaci savjetuju da zato na jelovnik stavite hranu bogatu kalcijem, poput mlijeka sa žitaricama ili jogurt.

Magnezij
Zajedno s kalcijem, magnezij je važan mineral koji pomaže radu mišića, živaca, izgradnji kostiju i aktivaciji određenih enzima. Nakon vježbanja magnezij u tijelu možete nadoknaditi konzumacijom zelenog lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova ili leće. Dodatna pogodnost ovoga minerala jest to što zaustavlja umor, pa vam hrana bogata njime daje energije nakon vježbanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju