Manhattan je mjesto na kojem je stvoren najveći melting pot današnjeg svijeta, predivan New York. Početkom sedamnaestog stoljeća, Sjevernu su Ameriku nastanili doseljenici iz svih krajeva Europe, pa je tako među hrpom Britanaca, Francuza i Nijemaca, priliku da od Indijanaca otkupi zanimljiv teren dobio jedan - Nizozemac. 


Davne 1624. godine tako je izvjesni gospodin Peter Minuit kupio otok Manhatte od lokalnih Algonkina, i to za, pazite sad - škrinju tkanine i šarene sitnice u vrijednosti od 24 dolara!

New York ubrzo postaje pogranično trgovačko sjedište za koloniste iz Nove Nizozemske, a 1626. godine nazvan je Novim Amsterdamom. Na Wall Streetu (ime je ulica dobila po zidu koji je trebao odbijati Indijance) je cvjetala trgovina, no grad i njegova okolica pali su u ruke Engleza 1664. godine, kada mu mijenjaju ime u New York.


Bio je glavni grad od 1785. do 1790. godine, a od tada je i najveći grad SAD-a. Kip slobode pozdravljao je milijune imigranata koji su brodovima dolazili u Ameriku, te se općenito smatra simbolom SAD-a i njezine demokracije.

U gradu se nalaze mnogi poznati mostovi, neboderi i parkovi. Financijsko središte New Yorka, usidreno je na Wall Streetu u donjem dijelu Manhattana i dom je najveće burze na svijetu. Tu se nalazi i sjedište Federal Reserve Bank, koja se smatra najvažnijom institucijom u svijetu. Tu su još i Central Park, Metropolitan muzej, hoteli, restorani, kazališta...

I da ne duljimo, sretan rođendan New Yorku, jednom od najljepših gradova svijeta. Vrijeme je da ga (opet) posjetimo...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju