Oduvijek je hrana bila bitan element ljudskog identiteta, a u posljednje vrijeme postala nam je, uz govor, najjači element izražavanja. No, kako vrijeme prolazi, tako se mijenjaju i navike ljudi, kako društvene tako i prehrambene. Sve užurbaniji način života doveo je do toga da se hranimo 's nogu' i polako zaboravimo na recepte i namirnice koje su koristili naši roditelji, bake i prabake.

Ali, zato je tu Muzej u loncu. Ne, nije to jedan veliki lonac, nego ideja nastala u Gradskom muzeju u samom središtu Požege, koji se svim silama trudi na jednom mjestu okupiti što je više moguće zaboravljenih, tradicionalnih recepata s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Nije ovo tipičan muzej u kojem imate milijun izložaka, koji samo stoje i o kojima ne postoji nikakva priča. Projekt Muzej u loncu koristi ideju da je svako tradicijsko jelo savršeni medij kojim se može ispričati dio običaja i povijesnog konteksta, a cilj mu je promocija bogate i vrijedne prehrambene i tradicijske baštine istočne Hrvatske.

Na spomen slavonske kuhinje, prvo što nam pada na pamet su kulen, kulenova seka, fiš paprikaš i čobanac. No, da li tko od nas zna što su ćupeteti, ćurka čorba, gojtani, saganlija, škembeće? To su nazivi jela koja se nikada, zahvaljujući Muzeju u loncu, neće zaboraviti. U suradnji sa šesnaest muzeja istočne Hrvatske, koji su pružili podršku, logistiku i stručnu pomoć u dokumentaciji i pripremi tradicijskih jela, prikupljeno je čak tridesetak zaboravljenih recepata iz svih povijesnih slojeva i staleža, kao i većine životnih, radnih i godišnjih običaja. Tijekom dokumentiranja nastale su fotografije koje su danas sastavni dio izložbe koja putuje od Virovitice do Iloka i čija je namjera preseliti se na područje cijele Hrvatske i tako pokazati svu raskoš i bogatstvo zaboravljene gastronomije ovog dijela Hrvatske.

Uz izložbu nastao je i blog pod nazivom 'Muzej u loncu'. Virtualni muzej na kojem možete pronaći recepte i fotografije svih prikupljenih jela. Blog se sastoji od dva dijela. Prvi je s receptima, na kojem ćete u detalje pronaći recept za svako jelo sa slikama. Drugi dio su priče. Kako sva jela nisu bila za svaki dan, tako su i priče drugačije od jela do jela. Postoje jela koja su se spravljala samo za vrijeme žetve, postoje ona koja su se spremala samo za velike blagdane. U ovom dijelu priče opisuju kako su se prema određenim jelima odnosili naši stari i pokazuju koji dio njihovih života je zauzimala priprema hrane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju