U Palači Kvarner prema projektu Arhitektonskog biroa Randić-Turato na Malom Lošinju 30. travnja otvara se Muzej Apoksiomena u kojem je glavna zvijezda upravo ovaj antički kip.

Kip Apoksiomena otkrio je belgijski turist René Wouters 1997. godine roneći u podmorju otočića Vele Orjule. Gorostasni i nag muškarac visok 192 centimetara otkrio je belgijski turist René Wouters 1997. godine roneći u podmorju otočića Vele Orjule, a izronjen dvije godine kasnije zajedno s brončanim postoljem.

Vjeruje se da je nepoznati autor u bronci ovjekovječio mladog atletičara nakon vježbanja ili natjecanja kako odstranjuje ulje, znoj i prašinu s tijela. Ovaj proces čišćenja na grčkom se zove apoxyesis po čemu je kip dobio svoje ime.

Isto tako pretpostavlja se da porijeklo izrade kipa potječe u 1. ili 2. stoljeće prije Krista, a da je potonuo u blizini Malog Lošinja dok je antičkim brodom prevožen u neki veći grad poput tadašnje Akvileje, Ravene ili Pule.



Apoksiomenov kip bio je prekriven s brojnim morskim organizmima, a zanimljivo je da su u njegovoj unutrašnjosti pronađeni komadići drva, grančice, nekoliko sjemenki plodova, koštice masline i trešnje, te gnijezdo maloga glodavca.

Zahvaljujući opsežnim konzervatorskim i restauratorskim radovima dugim šest godina, kip je u potpunosti obnovljen te izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu te u talijanskom muzeju Palazzo Medici Riccardi u Firenci.

Muzej Apoksiomena na Malom Lošinju pravo je iskustvo za sva čula, a uključuje 9 vremenskih i prostorno oblikovanih scena. Posjetitelji netom nakon ulaska u muzej mogu očekivati zamračenje prostora i spuštanje pokretnih stepenica koji podsjećaju na ulazak u zrakoplov.

Kretanje kroz maštovito osmišljen muzejski prostor prati izmjena jakih i tihih zvukova, topline i hladnoće, kao i mirisa mediteranskog bilja koje doprinose nesvakidašnjem doživljaju.

U videu pogledajte kip Apoksiomena kojem je posvećen muzej na Malom Lošinju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju