Prvi dio teksta pročitajte ovdje:

Drevni uređaji

Od baterija do raznih sfera, pronađen je i iskopan cijeli asortiman neobjašnjivih gadgeta. Leća Nimrud, na primjer, stara je 3000 godina, a otkrivena je u palači Nimrud u Iraku. Neki stručnjaci vjeruju da je leća bila dio drevnog teleskopa koji su koristili Babilonci. I mehanizam Antikythera je stvoren za potrebe astronomije, točnije za izračun kretanja sunca, Mjeseca i planeta kako bi se mogli predvidjeti nebeski događaji. Nažalost, danas možemo samo nagađati o načinima korištenja ovih uređaja.

Carstvo Rama
Unatoč mnogim ratovima, Indijska povijest je relativno dobro opisana. Iako se dugo vremena vjerovalo da Indijska civilizacija potječe iz vremena od 500 godina prije Krista, nedavna istraživanja potisnula su indijsku civilizaciju nekoliko tisuća godina dalje u prošlost. U dolini Inda otkriveni su gradovi Harappa i Mohenjo Daro, toliko sofisticirani i dobro isplanirani da arheolozi vjeruju kako su bili zamišljeni kao cjelina prije nego što je počela gradnja, a ne da su stvarani stihijski. Harappa kultura isto tako ostaje enigma. Ništa o njima nije poznato osim činjenice da su postojali i pisma koje još nije prevedeno.

Langyou pećine
Kinezi ove pećine smatraju devetim čudom antičkog svijeta. Porijeklo te 24 špilje još je nedokučiva tajna. Otkrivene su 1992. godine i o njima ne postoji nikakav pisani zapis ni dokaz, a kamoli dokaz o tome kako su iskopane. Isklesavanje pećina u stijenama učinjeno je tako da je ostavljen karakterističan uzorak za koji neki vjeruju da bi trebao biti ključ zagonetke.

Nan Madol
Na otoku Pohnpei u Mikroneziji leži drevni grad Nan Madol. Grad je izgrađen od bazaltnih stijena na koraljnom grebenu, isprepleten mnoštvom kanala i spojen mnogim potopljenim tunelima. Ne postoje zapisi o tome tko je izgradio grad, kada je izgrađen ni zbog čega. Podrijetlo kamena od kojeg je izgrađen je nepoznato, kao i način kako je on dopremljen do ove lokacije. Cijeli grad je obavijen velom misterija.

Tuneli iz kamenog doba
Od Škotske do Turske, ispod stotina neolitskih naselja, arheolozi su otkrili dokaze o razgranatoj mreži podzemnih tunela. Cijela mreža tunela stara je otprilike 12.000 godina a arheolozi vjeruju da ih je pračovjek koristio kao bi nesmetano mogao putovati od točke do točke, s obzirom na nevolje koje su ga snalazile na površini.

Metalni spojevi
Metalni spojevi su se koristili u svim većim strukturama. Dokazi, odnosno utori i rupe u kojima su se koristili, još se i danas mogu vidjeti na pojedinim blokovima. Isprva su arheolozi vjerovali da su utori isklesani po uzorku spojke, no nedavna su istraživanja dokazala da se u utore ulijevalo rastopljeno željezo, što znači da su imali prijenosne talionice koje su topile metale na visokim temperaturama. I to puno, puno prije vremena u koje je moderni čovjek smjestio početak korištenja taljenog metala.

Pitanje je kako se uspjelo izgubiti znanje o taljenju metala, i odakle rupa u povijestit. Odgovora, zasad - nema...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju