Sir i vrhnje omiljena su užina kontinentalaca, a najviše ga prisvajaju Zagorci, Prigorci i Međimurci, dok će svaki pravi Purger reći da od njega nema boljeg doručka, gableca ili večere, posebno za vrijeme vrućih dana. Sir i vrhnje obično povezujemo s raznim slanim dodacima kao što je mljevena slatka paprika, luk, špek ili svježa rajčica. No nakon ovog recepta nećete na njih ni pomisliti. Slastan i aromatičan umak od jagoda i ruma te sir i vrhnje obogaćeno koricom limuna i vanilijom, koji osvježava kad stisne toplotni udar, momentalno će vam promijeniti pogled na ovog miljenika Purgera.

Sir i vrhnje s pijanim jagodama

Sastojci:

200 g ili jedno pakiranje Dukat Sir i vrhnje
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica naribane korice neprskanog limuna ili limete
2 šalice narezanih jagoda
0,03 dl ruma
2 žlice šećera
1 žlica vode
nekoliko listića mente
3 graham keksa

Sir i vrhnje i jagode Sir i vrhnje i jagode

Priprema:

1. Prvo napravite aromatični umak od jagoda. U lončić stavite dvije žlice šećera, rum, žlicu vode i narezane jagode. Dobro sve promiješajte i pustite neka se šećer u potpunosti rastopi. Ostavite nekoliko minuta da se jagode krčkaju u svom soku, a alkohol ispari, pa maknite s vatre i pustite neka se sirup s komadićima jagoda ohladi.

2. U ohlađeno sir i vrhnjedobro umiješajte vanilin šećer i koricu limuna ili limete.

3. Poslužite u čaši tako da krenete prvo sa slojem sirupa, zatim na njega stavite dvije žlice sira pa dvije žlice sirupa i opet sir. Na vrh dodajte još malo sirupa, žlicu razmrvljenih graham keksa te ukrasite listićima mente. Uživajte u siru i vrhnju u slatkom ruhu.

Advertisement

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju