Ako palačinke ne jedete samo kao desert, sigurno su vam dobro poznate njihove različite slane, zapečene verzije. U slučaju da su vam te već pomalo i dosadile, imamo ideju koja bi vas mogla navesti da se ponovno zaljubite u njih!
Kad poslužite ove efektne palačinke punjene blagim President krem svježim sirom potpuno glatke teksture, u kombinaciji sa špinatom, ribanim sirom i bešamelom, sumnjamo da će itko ostati ravnodušan.
Zapečene palačinke sa sirom i špinatom
Sastojci za palačinke:
2 jaja
½ žličice soli
250 g brašna
300 ml mineralne gazirane vode
220-250 ml mlijeka ulje za pečenje
Sastojci za nadjev:
300 g President krem svježeg sira
300 g špinata
2 jaja
30 g Ribanca
½ žličice češnjaka u granulama
sol i papar
Sastojci za bešamel:
30 g maslaca
30 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
sol, prstohvat muškatnog oraščića
100 g ribanog sira, npr. President Cheddar
Pripremite smjesu za palačinke miješajući sve sastojke pjenjačom ili mikserom. Treba biti dosta rijetka jer želite ispeći tanke palačinke.
Palačinke pecite na vrućoj tavi premazanoj s malo ulja, vrlo kratko sa svake strane. U međuvremenu špinat očistite i operite pa prokuhajte tri minute u kipućoj slanoj vodi. Ocijedite i sitno nasjeckajte.
Pomiješajte špinat s ostalim sastojcima za nadjev pa svaku palačinku premažite žlicom nadjeva i zarolajte. Slažite palačinke u vatrostalnu posudu ili protvan premazan maslacem, usko jednu uz drugu.
U zdjeli debljeg dna kratko otopite maslac pa popržite brašno na srednje jakoj vatri. Nemojte da počne tamniti, već nakon 1-2 minute dodajte mlijeko, istovremeno miješajući pjenjačom. Kuhajte bešamel dok se malo ne zgusne, začinite solju i muškatnim oraščićem te na kraju umiješajte ribani sir. Bešamelom prelijte palačinke pa ih pecite oko 30 min na 200 °C, tj. dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite tople ili hladne uz salatu od rajčica.
U slast!
Još recepata vrhunskih gastroblogera čeka vas na
http://sirevi.hr/vodici/krem-svjezi-sir-za-slatka-i-slana-jela/