Ako palačinke ne jedete samo kao desert, sigurno su vam dobro poznate njihove različite slane, zapečene verzije. U slučaju da su vam te već pomalo i dosadile, imamo ideju koja bi vas mogla navesti da se ponovno zaljubite u njih!

Kad poslužite ove efektne palačinke punjene blagim President krem svježim sirom potpuno glatke teksture, u kombinaciji sa špinatom, ribanim sirom i bešamelom, sumnjamo da će itko ostati ravnodušan.

Zapečene palačinke sa sirom i špinatom

Sastojci za palačinke:

2 jaja
½ žličice soli
250 g brašna
300 ml mineralne gazirane vode
220-250 ml mlijeka ulje za pečenje

Sastojci za nadjev:

300 g President krem svježeg sira
300 g špinata
2 jaja
30 g Ribanca
½ žličice češnjaka u granulama
sol i papar

Sastojci za bešamel:

30 g maslaca
30 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
sol, prstohvat muškatnog oraščića
100 g ribanog sira, npr. President Cheddar

PR PR

Pripremite smjesu za palačinke miješajući sve sastojke pjenjačom ili mikserom. Treba biti dosta rijetka jer želite ispeći tanke palačinke.
Palačinke pecite na vrućoj tavi premazanoj s malo ulja, vrlo kratko sa svake strane. U međuvremenu špinat očistite i operite pa prokuhajte tri minute u kipućoj slanoj vodi. Ocijedite i sitno nasjeckajte.
Pomiješajte špinat s ostalim sastojcima za nadjev pa svaku palačinku premažite žlicom nadjeva i zarolajte. Slažite palačinke u vatrostalnu posudu ili protvan premazan maslacem, usko jednu uz drugu.

U zdjeli debljeg dna kratko otopite maslac pa popržite brašno na srednje jakoj vatri. Nemojte da počne tamniti, već nakon 1-2 minute dodajte mlijeko, istovremeno miješajući pjenjačom. Kuhajte bešamel dok se malo ne zgusne, začinite solju i muškatnim oraščićem te na kraju umiješajte ribani sir. Bešamelom prelijte palačinke pa ih pecite oko 30 min na 200 °C, tj. dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite tople ili hladne uz salatu od rajčica.

U slast!

Još recepata vrhunskih gastroblogera čeka vas na

http://sirevi.hr/vodici/krem-svjezi-sir-za-slatka-i-slana-jela/
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju