Malo se koji Međimurac ne prisjeća sa sjetom jednog od najvećih izletišta kontinentalne Hrvatske koji se nalazio upravo u srcu njihovog zelenog kraja. Mjesto Balogovec i njegova Međimurska hiža s odličnom hranom, zabavama, trim stazama, sportskim igrama i ribolovom stvaralo je priče za pamćenje o kojima mlađe generacije danas mogu samo slušati.

Ovaj nekadašnji ponos Međimurja čiji ostaci danas zarastaju u korovu otkako je 1998. godine Međimurska hiža izgorjela do temelja, svojedobno je predstavljao vrhunac turizma u Sjevernoj Hrvatskoj jer su u njemu, osim Međimuraca, uživali i mnogi turisti, oni domaći, ali i oni iz susjednih država.

Nakon nje turizam u ovome kraju se tek ozbiljnije počeo razvijati 2005. godine kada su, koristeći termalni izvor ljekovite vode, u neposrednoj blizini Svetog Martina na Muri izgrađene Terme Sveti Martin, najveće i jedne od najljepših toplica u Hrvatskoj.

Legendarna Međimurska hiža, drvena kuća s autentičnim unutarnjim uređenjem odlično se uklapala u borovu šumu u kojoj se nalazila, a krošnje visokih starih borova natkrivale su i veliku terasu na kojoj su se održavale najbolje zabave u Međimurju uz svirku domaćih bendova.

U njihovoj velikoj kuhinji radili su najbolji međimurski kuhari i konobari te se posebna pažnja posvećivala gastronomskoj ponudi. Tamo su održavane i prve smotre autohtonih međimurskih jela, a mnogi je pamte i po jedinstvenom piću/slastici zbog koje se posebno dolazilo u Balogovac- Međimurskoj kavi. Mirisna kava s malo ruma, tučenim žutanjcima sa šećerom, šlagom i komadićima čokolade na vrhu, oduševljavala je mnoge, a nestala u plamenu s Međimurskom hižom.

Međimursku kavu možete 'oživjeti' kod kuće pomoću ovog jednostavnog recepta čakovečkog restorana Shamper u kojemu pokušavaju vratiti popularnost ovoj slastici te su jedno od rijetkih mjesta u Međimurju gdje se danas u njoj može uživati.

RECEPT- MEĐIMURSKA KAVA

Sastojci: 

2 žlice kave
3 jaja
Šećer
Vrhnje za šlag
Rum
Crna čokolada

Priprema:
1. Zašećerite po želji 500 ml vode i pustite je neka zavrije, zatim odvojite pola količine vode.

2. U vrelu vodu dodajte dvije žlice mljevene kave, promiješajte, vratite iznad vatre da zavri, te ulijte vodu koju te odlili.

3. U prigodne, po mogućnosti prozirne čaše, ulijte po 150 ml skuhane kave i u svaku dodajte malo ruma.

4. U zdjelu iznad pare stavimo žutanjke i šećer, te pjenjačom miješamo dok ne dobijemo jednoličnu kremu.

5. Kremu dodajte na kavu, ukrasite šlagom, posipajte komadićima čokolade i poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju