Prije gotovo trideset godina Laura Marinelli upoznala je Marca Oreggiu, u svijetu prepoznatog kao velik autoritet na području maslinovih ulja i enologije, te se zaljubila u ekstra djevičanska maslinova ulja i postala njegova bliska suradnica.


Novinarka po struci, odlučila se educirati u smjeru organoleptike te je danas jedna od utjecajnijih stručnjakinja za maslinova ulja. Kroz svoju karijeru održala je brojne radionice, predavanja i okrugle stolove na temu maslinovih ulja u Italiji i inozemstvu.


Na poziv organizatorica 3. Pink Daya, udruge Women on Wine, Laura Marinelli premijerno je održala edukativnu radionicu u Zagrebu na kojoj je usporedila talijanska i hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja te pričala o njihovim sličnostima i razlikama obzirom na mediteranske klimatske uvjete.


Uz odabrana talijanska ekstra djevičanska ulja kao što su Ca'Rainena, Olivastro, Titone, Oliveto Fonte di Foiano na radionici su se kušala i ponajbolja hrvatska ulja poput Ol Istria ekstra djevičanskog maslinovog ulje s teritorija Poreča i Červara.


Na predavanju smo naučili da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 4, a u Italiji 460 tisuća litara maslinovog ulja, kao i da je najoptimalnija temperatura za kušanje oko 28 stupnjeva Celzijusovih. Ulje se prvo natoči u prozirne čašice i vrtnjom grije do potrebne temperature, a onda pomiriše naglo, kroz obje nosnice. Malo se odmori, a zatim ta radnja ponovi. Zatim se ulje uzima u usta, promućka po cijeloj šupjini, a onda se udahne. To je najbitniji moment u kojem osjetimo sve što nas zanima o tom ulju, gorčina, slanoća, jačina, miris, okus...

Maslinovo se ulje nakon toga može ispljunuti, ili progutati. Treći dio ocjenjivanje je gledanje i opisivanje boja, koje mogu varirati u svim spektrima žute i zelene. Uglavnom, Nešto se naučilo, a bogami i popilo - sada ćemo pametnije pristupati odabiru ulja za vlastiti dom!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju