Najjeftiniji i najbolji način da iz Lijepe Naše dođete u Marseille, jest prijevoz popularnim Ryanairom. Direktna veza ima iz Zadra, a cijene su dosad stvarno znale biti smiješne, pa ste primjerice prošle godine povratno mogli letjeti za manje od 10 eura!

U šestom mjesecu grad će biti i prepun navijača, s obzirom da se onda održava europsko prvenstvo u nogometu, pa ako volite najvažniju sporednu stvar na svijetu, eto još jednog dobrog razloga za posjet Marseilleu. No, pustimo sad bar malo nogomet sa strane, s obzirom da se ovaj grad zadnjih godina sve više profilira kao turistička destinacija zbog brojnih drugih stvari.

Marseille, drugi francuski grad po veličini (Lyon je veći ako gledamo i okolicu), nekada je bio na poprilično lošem glasu. Krivnju snosi i Hollywood, s obzirom da je u filmu 'Francuska veza', prikazan kao europska prijestolnica trgovanja drogom. S obzirom na sve to, tek se u zadnjih desetak godina počela otkrivati ona druga strana grada te ga se počelo doživljavati kao atraktivno i poželjno mjesto za odmor.

Uz već spomenuti, tamo najpopularniji nogomet i njihov nogometni klub Marseille koji igra na stadionu Velodrome kapaciteta 67 tisuća gledatelja, grad nudi i mnoštvo kulture. Tako primjerice možete razgledati slavni dvorac Chateau d'If, u kojem je Alexandre Dumas smjestio svog junaka Edmonda Dantesa, u svijetu poznatog kao grof Monte Cristo. Jednako tako, grad je doživio brojne transformacije od kojih je najvažnija preobražaj lučkog dijela, s obzirom da je 2013. proglašen kulturnom prijestolnicom Europe.

Svakako, turisti obavezno trebaju razgledati i četvrt Panier, koji obiluje muzejima i buticima. Kad ste već ovdje trebate otići i do stambenog bloka La Cite Radieuse, čiju izgradnju potpisuje slavni Le Corbusier.

Što se hrane tiče, postoji mnoštvo sjajnih mjesta gdje ne smijete propustiti probati bouillabaisse, tradicionalni provansalski brudet koji potječe baš iz Marseillea... Jedan od najboljih restorana Chez Ida, s čudesnim ambijentom gdje ćete se osjećati baš kao doma, a vrijedni su posjeta i AM par Alexandre Mazzia te nešto povoljniji, Da Paolo.

Bilo kako bilo u jedno smo sigurni. Ovaj grad koji se nekad predstavljao opasnim, danas je izrastao u pravog ljepotana, pa vas posjet njemu neće razočarati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju