1. Maraschino je liker od destilirane dalmatinske višnje maraske (Prumus hemaetceraus) čiju su recepturu prvi osmislili ljekarnici Dominkanskog samostana u Zadru na početku 16. stoljeća.

2. Ovoj liker gorko-slatkog okusa i prepoznatljive arome nastavak je potrage srednjevjekovnih alkemičara za moćnim eliksirom života. Ne čudi što su mu se isprva pripisivana značajna ljekovita svojstva, niti što je bio dostupan samo privilegiranim građanima.

3. U 18. stoljeću se razvila industrijska proizvodnja maraschina u Zadru, a morskim putem došao je do svih važnih europskih i svjetskih luka i dvorova. Posebno je bio cijenjen u Veneciji, Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, Petrogradu i Carigradu.
4. Maraschino su voljeli piti francuski kraljevi Louis XVIII. i Karlo X., britanski kralj George IV. kao i ruski car Nikola. Bio je omiljeno piće francuskog osvajača Napoleona Bonapartea koji je u njemu uživao nakon ručka ili večere.

5. U superlativima je o njemu pisao svjetski ljubavnik Casanova u svojim Memoarima, a spominjao ga je začetnik realizma Honore de Balzac u romanu Un debut dans la vie (Početak u životu) iz 1842. godine opisujući razgovor likova Schinnera i Georgesa o Zadru i Dalmaciji.

6. Ovaj se napitak posluživao i na posljednjem putovanju Titanica u noći između 14. i 15. travnja 1912. kad je brod udario u santu leda te prouzročio veliku tragediju.

7. Boca tradicionalnog opletenog likera Maraschino je od 1999. Uvršten na popis autentičnih hrvatskih suvenira od Hrvatske turističke zajednice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju