Putovati svijetom jedna je od veličanstvenijih stvari koje čovjek može napraviti. Bilo da istražujete gradove diljem Europe, kulturu istočne Azije ili šume Južne Amerike, upoznat ćete nešto novo i vama dotad nepoznato.

Također, vjerovali ili ne, na svijetu ima ravno 7106 živih jezika, pa je agencija "On the Go Tours" odlučila provjeriti što bi na nekima od njih značili prijevodi najvećih gradova svijeta. Ukupno je "uzela" 191 grad i prevela njegovo značenje.



Neki od prijevoda prilično su čudni, pa tako ime glavnog grada Irske prevodimo kao 'crni bazen', Lisabon je 'sigurna luka', dok Oslo označava 'livadu bogova'.

Ipak, europski su prijevodi ništa u usporedbi s onima iz Afrike i Azije. Tako južnoafrički grad Bloemfontein doslovno prevodimo kao 'fontanu cvijeća', Kuala Lumpur označava 'blatnjavo ušće', kenijski Nairobi je 'zemlja hladne vode', a glavni grad Filipina, Manilu, možemo zvati i 'zemljom rascvjetalih mangrova'.



Da dalje ne prenosimo značenje svakog pojedinog grada, predlažemo da zavirite u ovu mapu, pa ako vam netko kaže kako uskoro putuje u 'siječanjsku rijeku' ili 'sjevernu prijestolnicu', znate o čemu govori.

Mapu potražite na sljedećem linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju