Iako je po popularnosti daleko iza Londona, jeftini letovi koji vode u njega sa svih strana svijeta zadnjih su godina ucrtale i Manchester na turističke karte. A kako je najbolje provesti vrijeme u njemu, znaju autori s portala Guardian!

Hrana

Za opušteni i mirni obrok, isplati se posjetiti zanatsku pekarnicu Trove u četvrti Ancoats. Peciva koja se ovdje poslužuju zadovoljit će vaša nepca, a ako ipak tražite nešto klasičnije, isti vlasnici vode i Erst, obližnji vinski bar i restoran gdje je fokus stavljen na svježu i modernu hranu.

Kad je o večeri riječ, isplati se posjetiti restoran Sparrows u blizini željezničke postaje Victoria. Ovdje se poslužuju specijaliteti iz Europe, a sporo kuhani tirolski gulaš od govedine apsolutni je hit.

Četvrt koju valja vidjeti

Sjeverna četvrt, između željezničkih kolodvora Piccadilly i Victoria, ove godine slavi 30 godina renesanse. Gradsko vijeće je 1992. godine prvi put naručilo rad od rezidencijalnog umjetnika Liama Curtina koji je tamo počeo stvarati umjetnost s ciljem oživljavanja četvrti. Sjeverna četvrt danas je društveno središte grada, sa središtem na Stevenson Squareu bez prometa. Često se koristi i za snimanje filmova i serija.

Opuštanje u zelenilu

Postoje neki javni prostori sa skrivenim draguljem, kao što su Parsonage Gardens nedaleko od Deansgatea i Peel Park u Salfordu, jedan od najstarijih javnih parkova u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji datira iz 1846. U nadolazećih godinu ili dvije sagradit će se i novi park u Mayfieldu, koji otkriva dijelove rijeke Medlock. U međuvremenu, na putu prema Oxford Roadu, nalazi se Park Svih svetih i susjedna crkva sv. Augustina uz Manchester Metropolitan University.

Stadion

Svi zaljubljenici u nogomet, prilikom posjete ovom gradu vjerojatno će otići posjetiti Old Trafford, legendarni stadion i dom nogometaša Manchester Uniteda. Best, Cantona, Beckham, Giggs i ostali majstori ovdje su ostavili veliki trag, pa valja prošetati stadionom, razgledati svlačionice, trofejnu sobu i slično. Tko zna, možda prilikom posjete naletite i na legendarnog Alexa Fergusona za čijeg je dugog i uspješnog trenerskog mandata United žario i palio...

Noćni život

„Edinburgh Castle“ u Ancoatsu je prijateljski i ugodan pub. Također, nećete pogriješiti ni ukoliko posjetite bar „YES“ gdje svira glazba uživo. U ovom drugom ćete doživjeti i ekstra zabavu jer se često održavaju večeri karaoka, pa imate priliku pokazati svu raskoš svog talenta...

Gdje ostati

Sjajan odabir je novouređeni Kimpton Clocktower hotel gdje noćenje stoji oko tisuću kuna za dvokrevetnu sobu s uključenim doručkom. Nalazi se u zgradi iz 19. stoljeća, a sam hotel je zadržao mnoge detalje iz tog vremena. Ujedno, u njemu se smjestio bar i restoran „Refuge“, u kojem se također isplati jesti, ili makar popiti piće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju