Nedaleko od Sicilije, ali i Afrike nalazi se država na čijih približno 300 kilometara kvadratnih živi malo manje od pola milijuna ljudi i jedna je od najmanjih, ali i najgušće naseljenih zemalja svijeta. Idealne klime u svako doba godine, često se naziva rajem na zemlji. Pridodate li tome bogatu kulturu, prekrasnu prirodu koja je krasi i gostoprimstvo mještana, opravdat ćete riječ. Evo zašto je Malta zanimljiva turistima.

Glavni grad Valleta

Nalazi se na istoimenom poluotoku na istoku Malte. Stari dio Vallete opasan je visokim zidinama, a u njemu se ističe crkva s prekrasnom kupolom. Grad je osnovan 1565. nakon velike opsade Malte, kada su ga kao utvrdu sagradili malteški vitezovi.

Bogata povijest

Malta je država bogate povijesti jer život na tim prostorima datira još iz kamenog doba. Megalitski malteški hramovi koje možete posjetiti stari su i do 7000 godina, a nekoliko ih se nalazi na popisu svjetske baštine. 

St. Julian

Jedan je od najprivlačnijih faktora činjenica da Malta ima sve. Osim što možete posjetiti i naučiti sve o najstarijim hramovima u Europi ili bogatoj povijesti 16. stoljeća, Malta nudi i mogućnost odličnog noćnog provoda, a za to je zaslužan gradić na obali St. Julien. Poznat je po velikom izboru modernih luksuznih hotela, različitih restorana te kafića i klubova.

Odlična kuhinja 

Malteška kuhinja u pravilu je spoj različitih, odnosno nastala je pod utjecajem ostalih kuhinja poput sicilijanske, engleske, francuske i drugih. Najpoznatija su malteška jela fenek (zec na malteški način), aljotta (juha od ribe), timpana, tj. lazanje i još neka. Pastizzi je delikatesa od lisnatog tijesta, a puni se ricottom. Također, malteška su vina vrlo cijenjena.

Prekrasni Gozo 

Maltom se vozi lijevom stranom zbog velikog britanskog utjecaja u povijesti. Također, službeni su jezici i engleski i malteški, pa nećete imati problema s komunikacijom ako dobro govorite engleski.

Osim otoka Malte, isplati se posjetiti otok Gozo. Tamo otiđite do prekrasne plaže Rambla Bay i potražite špilju Kalipso. Prema legendi, tamo je Kalipso sedam godina držala Odiseja zatvorenikom ljubavi, a nakon što je otišao, ona je umrla od tuge.

Za Maltu možete letjeti Ryanairom direktno iz Zagreba. 

Komadić raja: Pet prekrasnih hrvatskih plaža na kojima nedostatak bara ništa ne znači Mali Bok, Cres Plave grote, Cres Sveta Nedjelja, Hvar +3 Žuljana, Pelješac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju