Jedan od jednostavnih načina na koji svatko od nas može doprinijeti zaštiti okoliša i održivom razvoju jest kućno kompostiranje. Upravo se toj temi posvećuje peto izdanje Malog Food Huba, koje će se održati u subotu, 1. prosinca od 11 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka 16.

Što je to kompostiranje, zašto i kako kompostirati, što je poželjno koristiti, a što valja izbjegavati, koje su razlike između kompostiranja u posudi i vrtu – o svemu ovome na nadolazećem izdanju Malog Food Huba priča Cvijeta Biščević i donosi savjete iz prve ruke.


Više od trećine ukupnog otpada koji nastaje u domaćinstvima organski je otpad ili biootpad koji se kućnim kompostiranjem može lako i jednostavno ponovno iskoristiti kao sirovina. Upravo biootpad predstavlja neprocjenjiv resurs za izradu bioplina, gnojiva, biougljena, komposta i toplinske energije. Kućnim kompostiranjem, bilo u vlastitom vrtu, dvorištu, balkonu ili stanu, preuzimamo odgovornost za vlastiti otpad i tako, na vrlo konkretan način, doprinosimo očuvanju okoliša i njegovoj regeneraciji.

Mali Food Hub - 4 Mali Food Hub - 4 (Foto: PR)

Mali razgovori o kućnom kompostiranju na rasporedu su od 12 do 13 sati, nakon čega će uslijediti Male radnje, u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku naučiti kako napraviti vlastiti komposter od posude i otkriti male tajne pravilnog kompostiranja kod kuće. Svoju zdravu nabavku posjetitelji će moći obaviti od 11 do 14 sati, kada će Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvođača koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekološki, biodinamički ili permakulturni način.

U Malim razgovorima i radnjama besplatno mogu sudjelovati svi zainteresirani uz prethodne prijave na e-mail: info@mali-plac.org.

Voditeljica 5. Malog Food Huba je Cvijeta Biščević, permakulturna aktivistica, predavačica i voditeljica radionica s profesionalnom pozadinom iz područja arhitekture. Od 2011. istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu, osnaživanje pojedinca i jačanje socijalne kohezije. Aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz povećanje bioraznolikosti i regeneraciju krajolika – i urbanog i ruralnog. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu je strast razvila prema kompostiranju i mikroorganizmima.

Projekt koji je centar grada ispunjen betonom i neboderima pretvorio u oazu prirode Singapur - 7 Singapur - 4 Singapur - 8 +4 Singapur - 6
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju