Maja Božičanin
s bloga maXYama nedavno je organizirala svoj drugi tajni ručak u šumi na Papuku. Ovoga puta susrela se s još većim izazovom, jer je većinu stvari kuhala i pripremala na snijegu i na temperaturi od -10 Celzijevih stupnjeva.

"Četiri mjeseca molim nebo i sanjam o snijegu i ledu, nekom 'debelom' minusu kako bih mogla stvoriti ledenu idilu za stolom, u snijegu, u mojoj šumi,“ ovim riječima započinja svoj novi post na blogu Maxyama.

Skriveni ručak na Papuku: Kako je Maja u jesen skuhala 4 fina slijeda u šumi bez štednjaka i pećnice?

Uz pomoć roditelja, sestre, šogora i prijatelja, probila se do svoje tajne šume na Papuku, postavila stol sa zimskim dekoracijama, a klupice za sjedenje "odjenula“ u krzno. Majin ledeni stol na Papuku Majin ledeni stol na Papuku (Foto: Blog Maxyama)
"Drvena površina stola je bila ledena ploča, s grana su padali kristali leda po tanjurima i čašama i zaista sam dobila savršen zimski postav o kojem sam sanjala.....uhhhhh,“ ističe Maja.

Za ovu prigodu pripremila je 5 sljedova, a osim torte i kruha koje je ispekla kod kuće, sve je pripremila na otvorenom – uz pomć vatre i drugih pomagala iz prirode.

U pravom slavonskom stilu goste je dočekala s kuhanim vinom, rakijom i čvarcima, a za prvi slijed poslužila zimski ribnjak, odnosno hladetinu od šarana. Zbog niskih temperatura hladetina se pretvorila u riblji sladoled. Maja i njezina hladetina od šarana Maja i njezina hladetina od šarana (Foto: Blog Maxyama)
"Panika, ne izlaze iz kalupa, jer su smrznute...cure griju kalupe rukom kako bi mogle van i na tanjur...neprocjenjivo!" Kobasice s roštilja Kobasice s roštilja (Foto: Blog Maxyama)
Gosti su se potom ugrijali rustikalnim toplim tanjurom,odnosno bistrom juhom od janjetine, mnoštva povrća i nešto limuna. Imunitet je potom ojačan pikantnim vitaminima, odnosno začinjenim kobasicama s roštilja posluženima uz kiselo zelje te pikantnu kremu od hrena i jabuka.

"Toliko je hladno da između sljedova gosti odlaze k vatri, a to i nije tako loše, jer cure stižu zamijeniti tanjure, a i ja završavati jela,“ priznaje Maxyama. Tu je još jedan izazov: svaki topli slijed mora se poslužiti brzo neposredno nakon skidanja s vatre, jer se u lednom okruženju Papuka sve brzo hladi.

Kao četvrti sljed poslužena je teleća rolada ispečena u peki na svinjskoj masti, s krumpirima opranim i očišćenim u ledenoj vodi obližnjeg potoka te s rukolom i ciklom. Šećer za kraj bila je gola torta s kremom od borovnica. Gola torta s kremom od borovnica Gola torta s kremom od borovnica (Foto: Blog Maxyama)
"Torta je za ovaj ručak bila najveći gastro izazov, jer ja nisam kolačarka,“ zaključuje Maja Božičanin.

Kako je izgledao cijeli događaj i koja su sve vina sljubljivana s hranom provjerite na blogu maXYama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju