Maja Božičanin prije godinu dana pokrenula je blog maXYama. Uz redovan i vrlo stresan posao, u pripremi i dekoraciji različitih jela pronašla je svoj ispušni ventil. Iako na njemu istražuje tradicionalne i moderne okuse, ona ga ne karakterizira kao kuharski blog, već kao estetiku jednog života.

"Nastojim zabilježiti sve lijepo i zanimljivo oko sebe. Želim potaknuti ljude da putuju, probaju novo i drugačije, da primjećuju male stvari oko sebe i u tome nalaze ljepotu i veselje,“ započinje svoju priču osječka blogerica.

Strast prema kuhanju u njoj je tinjala cijeli život. Odrasla je uz baku koja je bila izvrsna tradicionalna kuharica i s kojom je uvijek nešto miješala i mijesila, te čije je savjete spremno upijala.

"Dugo sam odbijala tu tradicionalnu kuhinju, hranila se nekvalitetno i jednolično. Danas u svakom mom jelu ima bar jedan bakin ukras, jer kuham na masti,“ priznaje Maja.

Nadahnuta svojim djetinjstvom, ali i gastronomskim uzorima koje prati na Instagramu, mjesecima je razmišljala o organizaciji tajnog objeda – trendu koji polako nalazi svoj put i u Lijepu Našu.

"Moram priznati kako su me motivirali američki kreativci čiji format secret supper zaslužuje moj naklon u smislu koncepta, dekoracije stola, gastronomije i lokacija koje su uvijek vrlo originalne," kaže Maja.

Konkretnu odluku da tako nešto i sama napravi donijela je ovoga ljeta, kada ju je osječki fotograf i prijatelj Tomislav Šilovinac kritizirao jer ga nije pozvala na žetvu, odnosno doručak slavonskog seljaka koji je obradila na svojem blogu.

"Tog sam trenutka odlučila, radit ćemo mi zajedno, ali nešto veće i još posebnije, zahtjevnije. Tomislav je pristao i tada je sve počelo.“

Smišljen je tajni ručak na Papuku, koji je uglavnom pripremljen bez suvremenih kuhinjskih tehnologija, a koji je dokazao da se ukusna hrana može pripremiti i na otvorenom.

"Kuhala sam 4 jela plus kolač koji sam večer prije ispekla konvencionalno u pećnici. Znači, pet slijedova. Jelovnik sam smišljala danima, morao je biti sezonski, jer to je filozofija koju zadnjih godina i privatno nastojim živjeti i kuhati. Ideja koja me vodila i koje sam se strogo držala jest uključiti sponzore, šumu i namirnice tamo ubrane te način pripreme, znači vatru.

Jabuke, orasi, bundeva, gljive, divljač, začinsko bilje iz sestrinog vrta, krumpir, rabarbara... hrana iz koje vrišti jesen i šuma," otkriva Maja koja dosta inspiracije uzima i od Jamieja Olivera koji kuha bez puno petljanja i kompliciranja.

U prvom slijedu našao se slatki sendvič od pršuta, radiča, jabuka, oraha, gorgonzole i meda na prepečenom kruhu. Nakon toga slijedila je juha od povrća i začinskog bilja pripremljena ispod peke, odnosno kuhana u bundevi.

Slijedile su košarice iz šume, odnosno vrganji i crne trubače poslužene s tostiranom palentom i slaninom. Sretni su gosti nakon toga isprobali gulaš od srnetine i veprovine te krumpir iz žara, a sve zajedno završili kolačem od rabarbare, pekmezom od šumskih jagoda i voćnim vinom od kupine.

Osim vatre, maXYama se u pripremi oslonila i na kotlić, peku, rešetku za tostiranje i pečenje, a za ovu gastronomsku avanturu trebalo joj je i metar-dva drva, lopata za žar i obližnji potok.

"Snalazila sam se i improvizirala s okruženjem – to je najljepši dio priče. Na primjer, od grančica lišća napravila sam četkicu za mast koju sam držala u lončiću kako bih mogla mazati rešetku prije pečenja."

S obzirom da je vizualan tip, a estetika joj je vrlo važna, veliku pažnju posvetila je prezentaciji jela.

"U šumi sam za dekoraciju stola koristila šumske i jesenske ukrase, ništa drugo nije moglo doći u obzir. Šogor mi je izrezao podloške od stabla, sestra sašila ubruse od domaćeg platna žutike, mama i tata spakirali jabuke iz obiteljskog voćnjaka, nećakinja nabrala crne trubače, malo paprati iz okruženja, pravi karton za jelovnik koji je grafički oblikovala druga nećakinja, i to je to!

Dođeš u godine kada ti postaje važno što i kako jedeš, hrani pristupaš s većim poštovanjem, objed smatraš događajem, okupljanje oko stola svečanim činom. Tu filozofiju živim posljednjih nekoliko godina zajedno s obitelji i prijateljima."

Tajni objed na Papuku bio je pilot-ručak, a Majina je želja nastaviti s ovim projektom diljem Hrvatske te prilagođavati temu i jelovnik mjestu održavanja, vremenskim prilikama i godišnjem dobu.

"Što više Hrvatske pokažem, to bolje. Ovo je obrnuto proporcionalno jednostavnosti organizacije, ali što je izazov veći i teži, adrenalin je jači. Otkrit ću kako za sada imam ideju i ponudu za Dalmaciju u okolici Zadra, a nešto koketiram i sa Istrom. Nemojte mi zamjeriti, Slavoniju i Baranju maksimalno ću promovirati i uvijek će biti moj broj jedan," zaključuje Maja Božičanin.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako je izgledao tajni ručak na Papuku, te obavezno provjerite i druge gastronomske avanture Maje Božičanin na blogu maXYama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju