Vrijeme je da vas konačno pobliže upoznamo s malenom, ali zanimljivom i bogatom zemljom koja se smjestila između Austrije i Švicarske!

1.Ovdje kriminal gotovo ni ne postoji. Zadnje evidentirano ubojstvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika. Svatko tko je osuđen na kaznu duže od dvije godine odlazi na služenje u Austriju, ali ovdje se ljudi osjećaju toliko sigurno da niti ne zaključavaju ulazna vrata.

2. Švicarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Naravno, dogodilo se to posve slučajno, kad je 170 švicarskih vojnika naoružanih puškama, ali bez metaka, tijekom vojne vježbe slučajno prešlo granicu.

3. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtove Vaduz dvorca. Lijepa gesta, možda da i naši naprave tako nešto?

4. Za najveći grad ove zemlje vjerojatno nikad niste ni čuli. Naime, glavni je Vaduz u kojem živi 5425 stanovnika i za njega dosta vas i zna, ali za Schaan, u kojem živi 583 duša više, teško.5. Lihtenštajn je vodeći svjetski proizvođač umjetnih zubi. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svijet u proizvodnji umjetnih zubala, navlaka i sličnih stvari, s ukupnim udjelom na tržištu od 20%.

6. Prije pet godina, mogli ste iznajmiti cijelu državu na jednu noć. Naime, u suradnji s Airbnb – em, ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, probavanje vina s princom i vlastitu trenutačnu novčanu jedinicu. Zadovoljstvo je stajalo 70 tisuća dolara.

7. Prije nekoliko godina objavljen je vodič ponašanja za useljenike. U njemu se strogo preporuča biti tih za vrijeme službenog trajanja ručka, od 12 do 13:30.

8. Himna Lihtenštajna "Oben am jungen Rhein" ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije "God Save the Queen".

9. U Lihtenštajnu je službeni jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Tj., većina se služi alemanskim narječjem koji je prilično drugačiji od standardnog njemačkog jezika.

10. Sve do nedavno, točnije 1984. godine zbog propasti tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle glasovati na izborima. Na referendum su mogli izaći samo muškarci, tako da je na kraju uspio tek iz četvrte, s 51,3% glasova za.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju