• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Kulinarski institut: U mali Sisak stižu mladi iz svih krajeva svijeta

"Nema ovdje kuhanja po receptu. Kad već znaju tehnike, što će i kako raditi s kojom namirnicom, slijedi kreativni dio na kojemu sami slažu svoja jela", objašnjava predavač Marko Hernaut...

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 12.12.2016 15:00 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili


Dvadesetak stranih studenata, s gotovo svih kontinenata bruse svoje kuharske i slastičarske vještine na Kulinarskom institutu Kul In u Sisku, a pristigli su iz Amerike, Australije, Engleske, Litve, Ukrajine, Rusije, Brazila, Libanona, a bilo ih je čak iz Južnoafričke Republike, Singapura i Azerbajdžana.

 

Na kuharskim, slastičarskim i vinskim programima može studirati istovremeno 50-ak osoba, a upisni rokovi su pet puta godišnje. Polaznici mogu završiti programe za profesionalnog kuhara, profesionalnog kuhara talijanske kuhinje, catering i buffet program, program za profesionalnog slastičara i profesionalnog slastičara talijanskih slastica, a tu su i vinski program i tečajevi.

Nastava traje 3 mjeseca, a oni koji završavaju talijanski program, idućih 7 mjeseci provode u Italiji. Suradnja s drugim školama vani se proširuje, pa će se na drugi dio školovanja uskoro moći i u Hong Kong i Francusku.

Slastičari i kuhari uče i ekonomiju i vinarstvo, kako bi znali uz svoja jela i deserte upariti i poslužiti vino, a oni koji su na talijanskom programu, uče i osnove talijanskog jezika. Nakon nastave slijedi i stažiranje u restoranima po Hrvatskoj, a u planu je proširiti praksu i van granica Lijepe Naše.

Kul In organizira i posjete vinarijama, siranama, mesnicama, ribarnicama, slastičarnama, pivovarama, restoranima i hotelima kako bi se studenti povezali sa strukom i upoznali gastro scenu. Nastava je cjelodnevna i intenzivna, a polaznicima je u sklopu programa osiguran smještaj i ručak u školi. Iako su polaznici u početku bili samo domaći, omjer je sada 50-50, a zbog stranaca, nastava se odvija na engleskom.

 

Studenti prvo uče teoriju, upoznavanje namirnica, temelje kulinarstva, rezove, osnove termičke obrade, upoznavanje s alatima i strojevima i pravilnim rukovanjem te higijena. Na svojoj termo stanici, predavači Marko Hernaut i Tomislav Primorac, demonstriraju pripravljanje jela, a studenti na svojim stanicama ponavljaju postupak.

"Nema ovdje kuhanja po receptu. Kad već znaju tehnike, što će i kako raditi s kojom namirnicom, slijedi kreativni dio na kojemu sami slažu svoja jela", objašnjava Marko.

Dolaze i ljudi s iskustvom, čak i po 15 godina kuharskog staža, ali i početnici. "Tek kada dođete ovdje, vidite koliko ne znate. Dolaze nam ljudi koji žele promijeniti karijeru, koji zapnu u kuharstvu, pa žele osvježiti znanje. Učimo ih da savladaju metode kuhanja kroz namirnice, pa kada vide recept, da znaju primijeniti tehniku", kaže Tomislav. Dodaje kako nema kriterija tko može doći, ali on najviše voli nebrušene dijamante, nekog bez iskustva jer mu može postaviti temelje koje želi.

> Sada postoji samo u pričama, a nekada se pila - rakija od kruha!

Trenutno svoje kulinarske vještine u Sisku brusi i Sylvia Woyczys, Australka podrijetlom iz Poljske, koja posljednje dvije godine živi u Londonu, gdje je radila kao radiolog. Prije dolaska u Hrvatsku, proučila je sve na Internetu, a među top 65 kulinarskih škola u Europi, bio je i Kul In. Pogodilo se da joj je ovaj institut najviše i odgovarao. "Volim kuhanje, a što sam više kuhala, više mi se sviđalo. I svi su komentirali kako je jako ukusno pa sam odlučila krenuti s tim", rekla je Sylvia. Kako joj škola uskoro završava, vraća se u London, a pronašla je i posao, u wine baru u Sohou. Ipak, san joj je jednog dana u rodnom gradu Melbourneu otvoriti svoj kafić u kojem će njegovati "fine dining". "Australci jako vole brunch, a u trendu je sve više lokalna, svježa, zdrava hrana, pa bih sve povezala. Inače najviše volim talijansku kuhinju i azijske začine. Nisam još probala napraviti fuziju", kaže 28-godišnja Sylvia.



Najegzotičnija polaznica škole je 30-godišnja Brazilka Ana Claudia Glavina, koju put Hrvatske nije navela kuhinja, već ljubav. Udala se za Zagrepčana prije 10 godina, pa se tako i preselila iz, kako kaže, malog grada u Brazilu, Salvador Baia, koji ima "svega" 2,5 milijuna stanovnika. Naša prehrana joj je pravo osvježenje, lagana i zdrava, nasuprot mesu koji se tradicionalno jede u Salvadoru Baiu. Nedavno je kolege oduševila zanimljivom kombinacijom brazilske i hrvatske kuhinje. "U mom receptu može se koristiti škarpina, grdobina ili orada. Stavimo sol, papar i maslinovo ulje i pustimo da odstoji, pa izrežemo ribu na filete. Na tavu stavimo rajčice, paprike zelene i žute, peršin, mladi luk, kapule i filete, kao na brudet. Na kraju ubacimo peršin, limun, kokosovo mlijeko i palmino ulje, možemo i malo ljute papričice i pustimo da sve odstoji 10-ak minuta. Potom 15-20 minuta na laganoj vatri pečemo. Kao prilog ide bijela riža, a mogu i žganci, napravljeni s vodom od kuhanja", objasnila je Ana. Za razliku od mnogih mladih koji jedva čekaju pobjeći iz Hrvatske, Brazilka Ana baš želi ostati ovdje. "U Hrvatskoj ima jako puno dobrih kuhara i svi su otišli ća. Ja želim vani steći iskustvo i vratiti se i reklamirati Hrvatsku kao zemlju dobre hrane", ističe Ana.

> Vrhunski chefovi iz Hong Konga u gostima u Kulinarskom institutu Kul IN

Darius Pavtel, Litvanac koji trenutno živi u Norveškoj, gdje je radio i kao kuhar u bistrou, došao je savladati sve kuharske vještine. "Završio sam 9-mjesečni tečaj u Latvi i sve je bilo krivo, od osnova nadalje, pa sada želim učiti sve ispočetka, jer bez osnova ne možete ništa", kaže Darius koji najviše voli pripremati morske plodove, popularnu hranu u Norveškoj.

 

Među brojnim stranicma, na Kulinarskom institutu studira i vrlo mladi, perspektivni kuhar iz Šibenika, 18-godišnji Matija Jagić. Svoj prvi posao dobio je u popularnom restoranu San Pelegrino u Šibeniku, na kojemu trenutno pauzira zbog školovanja, no posao ga čeka. "Još ne smišljam vlastita jela, za to treba vremena i iskustva. Htio bih svakih godinu do dvije promijeniti restoran, naučiti o različitim jelima i kulturama, vidjeti čime se sve drugi hrane. Ovdje to već i svladavam zahvaljujući kolegama iz stranih država", opisuje Matija, dodajući kako svake večeri drugi kolega kod sebe sprema večeru za sve, a njega je najviše oduševila libanonska kuhinja.

Što sve zanimljivo nudi Kul In pogledajte na njihovoj stranici. 

  • #Hrana
  • #kulinarski institut
  • #kul in sisak
  • #školovanje
  • #kuharstvo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
Slušalice
Nove ideje

Hoćemo li uskoro ići u restorane sa slušalicama na ušima? Budućnost hrane koja će promijeniti način na koji jedemo

Flasteri kroz koje primamo hranjive tvari ili ručanje sa slušalicama na ušima samo su neki od trendova koji bi mogli postati popularni u budućnosti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Trgovina Zanimljivosti
    Pravila ceste

    Navike kupaca u trgovinama koje prodavačima najviše dižu živce: "Više bih volio da ljudi kradu nego da to rade"

  • Pržene svinjske kožice bile su omiljena hrana Georgea H.W. Busha Zanimljivosti
    Omiljena jela američkih predsjednika

    Imaju na raspolaganju najbolje kuhare na svijetu, a oni jedu pržene svinjske kožice

  • Slušalice Hrana i piće
    Nove ideje

    Hoćemo li uskoro ići u restorane sa slušalicama na ušima? Budućnost hrane koja će promijeniti način na koji jedemo

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close