• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Kulinarski institut: U mali Sisak stižu mladi iz svih krajeva svijeta

"Nema ovdje kuhanja po receptu. Kad već znaju tehnike, što će i kako raditi s kojom namirnicom, slijedi kreativni dio na kojemu sami slažu svoja jela", objašnjava predavač Marko Hernaut...

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 12.12.2016 15:00 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Tonga - 3 Sto ljudi... Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu


Dvadesetak stranih studenata, s gotovo svih kontinenata bruse svoje kuharske i slastičarske vještine na Kulinarskom institutu Kul In u Sisku, a pristigli su iz Amerike, Australije, Engleske, Litve, Ukrajine, Rusije, Brazila, Libanona, a bilo ih je čak iz Južnoafričke Republike, Singapura i Azerbajdžana.

 

Na kuharskim, slastičarskim i vinskim programima može studirati istovremeno 50-ak osoba, a upisni rokovi su pet puta godišnje. Polaznici mogu završiti programe za profesionalnog kuhara, profesionalnog kuhara talijanske kuhinje, catering i buffet program, program za profesionalnog slastičara i profesionalnog slastičara talijanskih slastica, a tu su i vinski program i tečajevi.

Nastava traje 3 mjeseca, a oni koji završavaju talijanski program, idućih 7 mjeseci provode u Italiji. Suradnja s drugim školama vani se proširuje, pa će se na drugi dio školovanja uskoro moći i u Hong Kong i Francusku.

Slastičari i kuhari uče i ekonomiju i vinarstvo, kako bi znali uz svoja jela i deserte upariti i poslužiti vino, a oni koji su na talijanskom programu, uče i osnove talijanskog jezika. Nakon nastave slijedi i stažiranje u restoranima po Hrvatskoj, a u planu je proširiti praksu i van granica Lijepe Naše.

Kul In organizira i posjete vinarijama, siranama, mesnicama, ribarnicama, slastičarnama, pivovarama, restoranima i hotelima kako bi se studenti povezali sa strukom i upoznali gastro scenu. Nastava je cjelodnevna i intenzivna, a polaznicima je u sklopu programa osiguran smještaj i ručak u školi. Iako su polaznici u početku bili samo domaći, omjer je sada 50-50, a zbog stranaca, nastava se odvija na engleskom.

 

Studenti prvo uče teoriju, upoznavanje namirnica, temelje kulinarstva, rezove, osnove termičke obrade, upoznavanje s alatima i strojevima i pravilnim rukovanjem te higijena. Na svojoj termo stanici, predavači Marko Hernaut i Tomislav Primorac, demonstriraju pripravljanje jela, a studenti na svojim stanicama ponavljaju postupak.

"Nema ovdje kuhanja po receptu. Kad već znaju tehnike, što će i kako raditi s kojom namirnicom, slijedi kreativni dio na kojemu sami slažu svoja jela", objašnjava Marko.

Dolaze i ljudi s iskustvom, čak i po 15 godina kuharskog staža, ali i početnici. "Tek kada dođete ovdje, vidite koliko ne znate. Dolaze nam ljudi koji žele promijeniti karijeru, koji zapnu u kuharstvu, pa žele osvježiti znanje. Učimo ih da savladaju metode kuhanja kroz namirnice, pa kada vide recept, da znaju primijeniti tehniku", kaže Tomislav. Dodaje kako nema kriterija tko može doći, ali on najviše voli nebrušene dijamante, nekog bez iskustva jer mu može postaviti temelje koje želi.

> Sada postoji samo u pričama, a nekada se pila - rakija od kruha!

Trenutno svoje kulinarske vještine u Sisku brusi i Sylvia Woyczys, Australka podrijetlom iz Poljske, koja posljednje dvije godine živi u Londonu, gdje je radila kao radiolog. Prije dolaska u Hrvatsku, proučila je sve na Internetu, a među top 65 kulinarskih škola u Europi, bio je i Kul In. Pogodilo se da joj je ovaj institut najviše i odgovarao. "Volim kuhanje, a što sam više kuhala, više mi se sviđalo. I svi su komentirali kako je jako ukusno pa sam odlučila krenuti s tim", rekla je Sylvia. Kako joj škola uskoro završava, vraća se u London, a pronašla je i posao, u wine baru u Sohou. Ipak, san joj je jednog dana u rodnom gradu Melbourneu otvoriti svoj kafić u kojem će njegovati "fine dining". "Australci jako vole brunch, a u trendu je sve više lokalna, svježa, zdrava hrana, pa bih sve povezala. Inače najviše volim talijansku kuhinju i azijske začine. Nisam još probala napraviti fuziju", kaže 28-godišnja Sylvia.



Najegzotičnija polaznica škole je 30-godišnja Brazilka Ana Claudia Glavina, koju put Hrvatske nije navela kuhinja, već ljubav. Udala se za Zagrepčana prije 10 godina, pa se tako i preselila iz, kako kaže, malog grada u Brazilu, Salvador Baia, koji ima "svega" 2,5 milijuna stanovnika. Naša prehrana joj je pravo osvježenje, lagana i zdrava, nasuprot mesu koji se tradicionalno jede u Salvadoru Baiu. Nedavno je kolege oduševila zanimljivom kombinacijom brazilske i hrvatske kuhinje. "U mom receptu može se koristiti škarpina, grdobina ili orada. Stavimo sol, papar i maslinovo ulje i pustimo da odstoji, pa izrežemo ribu na filete. Na tavu stavimo rajčice, paprike zelene i žute, peršin, mladi luk, kapule i filete, kao na brudet. Na kraju ubacimo peršin, limun, kokosovo mlijeko i palmino ulje, možemo i malo ljute papričice i pustimo da sve odstoji 10-ak minuta. Potom 15-20 minuta na laganoj vatri pečemo. Kao prilog ide bijela riža, a mogu i žganci, napravljeni s vodom od kuhanja", objasnila je Ana. Za razliku od mnogih mladih koji jedva čekaju pobjeći iz Hrvatske, Brazilka Ana baš želi ostati ovdje. "U Hrvatskoj ima jako puno dobrih kuhara i svi su otišli ća. Ja želim vani steći iskustvo i vratiti se i reklamirati Hrvatsku kao zemlju dobre hrane", ističe Ana.

> Vrhunski chefovi iz Hong Konga u gostima u Kulinarskom institutu Kul IN

Darius Pavtel, Litvanac koji trenutno živi u Norveškoj, gdje je radio i kao kuhar u bistrou, došao je savladati sve kuharske vještine. "Završio sam 9-mjesečni tečaj u Latvi i sve je bilo krivo, od osnova nadalje, pa sada želim učiti sve ispočetka, jer bez osnova ne možete ništa", kaže Darius koji najviše voli pripremati morske plodove, popularnu hranu u Norveškoj.

 

Među brojnim stranicma, na Kulinarskom institutu studira i vrlo mladi, perspektivni kuhar iz Šibenika, 18-godišnji Matija Jagić. Svoj prvi posao dobio je u popularnom restoranu San Pelegrino u Šibeniku, na kojemu trenutno pauzira zbog školovanja, no posao ga čeka. "Još ne smišljam vlastita jela, za to treba vremena i iskustva. Htio bih svakih godinu do dvije promijeniti restoran, naučiti o različitim jelima i kulturama, vidjeti čime se sve drugi hrane. Ovdje to već i svladavam zahvaljujući kolegama iz stranih država", opisuje Matija, dodajući kako svake večeri drugi kolega kod sebe sprema večeru za sve, a njega je najviše oduševila libanonska kuhinja.

Što sve zanimljivo nudi Kul In pogledajte na njihovoj stranici. 

  • #Hrana
  • #kulinarski institut
  • #kul in sisak
  • #školovanje
  • #kuharstvo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kuća za odmor Forest
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Policija na terenu
Užas na istoku Hrvatske! U rijeci pronađeno tijelo
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Potraga u tijeku
Međimurje pod opsadom, policajac poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
show
Saša Matić u Areni Zagreb na scenu pozvao Jakova Jozinovića i izazvao veliko oduševljenje publike
naša velika zvijezda!
Kakvo iznenađenje! Saši Matiću se u Areni Zagreb pridružio gost kojeg nitko nije očekivao
Melania uz Donalda Trumpa privukla pozornost na ždrijebu za Svjetsko prvenstvo
uvijek elegantna!
Izdanje Melanije Trump na ždrijebu stavilo je čak i američkog predsjednika u drugi plan!
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
zdravlje
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
Stalno ste umorni i natečeni?
Stručnjaci otkrivaju: Ove 3 navike nakon 19 sati smanjuju upalu u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Hrvatsku nakon Engleske čeka najduža pauza u povijesti na Svjetskom prvenstvu
OVO JE NEVIĐENO
Raspored: Hrvatska će se načekati da krene na SP-u, a onda nakon Engleske nova duža stanka
tv
U dobru i zlu: Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
U DOBRU I ZLU
Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
MasterChef: Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
ČITANJE IZMEĐU REDAKA
Platinasta kartica večeras je na meti troje izazivača koji će kuhati po nepotpunim receptima!
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
lifestyle
Efektne čizme s visokom potpeticom iz ponude trgovina
MALO SJALA I GLAMURA
Ma, predobre! 12 čizama koje bismo voljeli dobiti od sv. Nikole
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
sve
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što misli o Vatrenima
dalić otkrio
Izbornik Engleske odmah nakon ždrijeba prišao Daliću i pokazao što iskreno misli o Vatrenima
Hrvatsku nakon Engleske čeka najduža pauza u povijesti na Svjetskom prvenstvu
OVO JE NEVIĐENO
Raspored: Hrvatska će se načekati da krene na SP-u, a onda nakon Engleske nova duža stanka
Slušalice
Nove ideje

Hoćemo li uskoro ići u restorane sa slušalicama na ušima? Budućnost hrane koja će promijeniti način na koji jedemo

Flasteri kroz koje primamo hranjive tvari ili ručanje sa slušalicama na ušima samo su neki od trendova koji bi mogli postati popularni u budućnosti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Trgovina Zanimljivosti
    Pravila ceste

    Navike kupaca u trgovinama koje prodavačima najviše dižu živce: "Više bih volio da ljudi kradu nego da to rade"

  • Pržene svinjske kožice bile su omiljena hrana Georgea H.W. Busha Zanimljivosti
    Omiljena jela američkih predsjednika

    Imaju na raspolaganju najbolje kuhare na svijetu, a oni jedu pržene svinjske kožice

  • Slušalice Hrana i piće
    Nove ideje

    Hoćemo li uskoro ići u restorane sa slušalicama na ušima? Budućnost hrane koja će promijeniti način na koji jedemo

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close