• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Kulinarski institut: U mali Sisak stižu mladi iz svih krajeva svijeta

"Nema ovdje kuhanja po receptu. Kad već znaju tehnike, što će i kako raditi s kojom namirnicom, slijedi kreativni dio na kojemu sami slažu svoja jela", objašnjava predavač Marko Hernaut...

Punkufer avatar placeholder
Matea Vipotnik 12.12.2016 15:00 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Špilje u Frodshamu, Engleska - 5 Jedinstvena investicijska prilika Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići


Dvadesetak stranih studenata, s gotovo svih kontinenata bruse svoje kuharske i slastičarske vještine na Kulinarskom institutu Kul In u Sisku, a pristigli su iz Amerike, Australije, Engleske, Litve, Ukrajine, Rusije, Brazila, Libanona, a bilo ih je čak iz Južnoafričke Republike, Singapura i Azerbajdžana.

 

Na kuharskim, slastičarskim i vinskim programima može studirati istovremeno 50-ak osoba, a upisni rokovi su pet puta godišnje. Polaznici mogu završiti programe za profesionalnog kuhara, profesionalnog kuhara talijanske kuhinje, catering i buffet program, program za profesionalnog slastičara i profesionalnog slastičara talijanskih slastica, a tu su i vinski program i tečajevi.

Nastava traje 3 mjeseca, a oni koji završavaju talijanski program, idućih 7 mjeseci provode u Italiji. Suradnja s drugim školama vani se proširuje, pa će se na drugi dio školovanja uskoro moći i u Hong Kong i Francusku.

Slastičari i kuhari uče i ekonomiju i vinarstvo, kako bi znali uz svoja jela i deserte upariti i poslužiti vino, a oni koji su na talijanskom programu, uče i osnove talijanskog jezika. Nakon nastave slijedi i stažiranje u restoranima po Hrvatskoj, a u planu je proširiti praksu i van granica Lijepe Naše.

Kul In organizira i posjete vinarijama, siranama, mesnicama, ribarnicama, slastičarnama, pivovarama, restoranima i hotelima kako bi se studenti povezali sa strukom i upoznali gastro scenu. Nastava je cjelodnevna i intenzivna, a polaznicima je u sklopu programa osiguran smještaj i ručak u školi. Iako su polaznici u početku bili samo domaći, omjer je sada 50-50, a zbog stranaca, nastava se odvija na engleskom.

 

Studenti prvo uče teoriju, upoznavanje namirnica, temelje kulinarstva, rezove, osnove termičke obrade, upoznavanje s alatima i strojevima i pravilnim rukovanjem te higijena. Na svojoj termo stanici, predavači Marko Hernaut i Tomislav Primorac, demonstriraju pripravljanje jela, a studenti na svojim stanicama ponavljaju postupak.

"Nema ovdje kuhanja po receptu. Kad već znaju tehnike, što će i kako raditi s kojom namirnicom, slijedi kreativni dio na kojemu sami slažu svoja jela", objašnjava Marko.

Dolaze i ljudi s iskustvom, čak i po 15 godina kuharskog staža, ali i početnici. "Tek kada dođete ovdje, vidite koliko ne znate. Dolaze nam ljudi koji žele promijeniti karijeru, koji zapnu u kuharstvu, pa žele osvježiti znanje. Učimo ih da savladaju metode kuhanja kroz namirnice, pa kada vide recept, da znaju primijeniti tehniku", kaže Tomislav. Dodaje kako nema kriterija tko može doći, ali on najviše voli nebrušene dijamante, nekog bez iskustva jer mu može postaviti temelje koje želi.

> Sada postoji samo u pričama, a nekada se pila - rakija od kruha!

Trenutno svoje kulinarske vještine u Sisku brusi i Sylvia Woyczys, Australka podrijetlom iz Poljske, koja posljednje dvije godine živi u Londonu, gdje je radila kao radiolog. Prije dolaska u Hrvatsku, proučila je sve na Internetu, a među top 65 kulinarskih škola u Europi, bio je i Kul In. Pogodilo se da joj je ovaj institut najviše i odgovarao. "Volim kuhanje, a što sam više kuhala, više mi se sviđalo. I svi su komentirali kako je jako ukusno pa sam odlučila krenuti s tim", rekla je Sylvia. Kako joj škola uskoro završava, vraća se u London, a pronašla je i posao, u wine baru u Sohou. Ipak, san joj je jednog dana u rodnom gradu Melbourneu otvoriti svoj kafić u kojem će njegovati "fine dining". "Australci jako vole brunch, a u trendu je sve više lokalna, svježa, zdrava hrana, pa bih sve povezala. Inače najviše volim talijansku kuhinju i azijske začine. Nisam još probala napraviti fuziju", kaže 28-godišnja Sylvia.



Najegzotičnija polaznica škole je 30-godišnja Brazilka Ana Claudia Glavina, koju put Hrvatske nije navela kuhinja, već ljubav. Udala se za Zagrepčana prije 10 godina, pa se tako i preselila iz, kako kaže, malog grada u Brazilu, Salvador Baia, koji ima "svega" 2,5 milijuna stanovnika. Naša prehrana joj je pravo osvježenje, lagana i zdrava, nasuprot mesu koji se tradicionalno jede u Salvadoru Baiu. Nedavno je kolege oduševila zanimljivom kombinacijom brazilske i hrvatske kuhinje. "U mom receptu može se koristiti škarpina, grdobina ili orada. Stavimo sol, papar i maslinovo ulje i pustimo da odstoji, pa izrežemo ribu na filete. Na tavu stavimo rajčice, paprike zelene i žute, peršin, mladi luk, kapule i filete, kao na brudet. Na kraju ubacimo peršin, limun, kokosovo mlijeko i palmino ulje, možemo i malo ljute papričice i pustimo da sve odstoji 10-ak minuta. Potom 15-20 minuta na laganoj vatri pečemo. Kao prilog ide bijela riža, a mogu i žganci, napravljeni s vodom od kuhanja", objasnila je Ana. Za razliku od mnogih mladih koji jedva čekaju pobjeći iz Hrvatske, Brazilka Ana baš želi ostati ovdje. "U Hrvatskoj ima jako puno dobrih kuhara i svi su otišli ća. Ja želim vani steći iskustvo i vratiti se i reklamirati Hrvatsku kao zemlju dobre hrane", ističe Ana.

> Vrhunski chefovi iz Hong Konga u gostima u Kulinarskom institutu Kul IN

Darius Pavtel, Litvanac koji trenutno živi u Norveškoj, gdje je radio i kao kuhar u bistrou, došao je savladati sve kuharske vještine. "Završio sam 9-mjesečni tečaj u Latvi i sve je bilo krivo, od osnova nadalje, pa sada želim učiti sve ispočetka, jer bez osnova ne možete ništa", kaže Darius koji najviše voli pripremati morske plodove, popularnu hranu u Norveškoj.

 

Među brojnim stranicma, na Kulinarskom institutu studira i vrlo mladi, perspektivni kuhar iz Šibenika, 18-godišnji Matija Jagić. Svoj prvi posao dobio je u popularnom restoranu San Pelegrino u Šibeniku, na kojemu trenutno pauzira zbog školovanja, no posao ga čeka. "Još ne smišljam vlastita jela, za to treba vremena i iskustva. Htio bih svakih godinu do dvije promijeniti restoran, naučiti o različitim jelima i kulturama, vidjeti čime se sve drugi hrane. Ovdje to već i svladavam zahvaljujući kolegama iz stranih država", opisuje Matija, dodajući kako svake večeri drugi kolega kod sebe sprema večeru za sve, a njega je najviše oduševila libanonska kuhinja.

Što sve zanimljivo nudi Kul In pogledajte na njihovoj stranici. 

  • #Hrana
  • #kulinarski institut
  • #kul in sisak
  • #školovanje
  • #kuharstvo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Zemlja kontrasta
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
"Švicarski" šnicl: Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima
Sočnije ne može!
"Švicarski" šnicl: Recept za juneći odrezak toliko mekan da se raspada u ustima
Dulja je nego što se mislilo: Najdulja podvodna pećina na svijetu broji 524 kilometra labirinta
Veliko otkriće
Dulja je nego što se mislilo: Najdulja podvodna pećina na svijetu broji 524 kilometra labirinta
Amsterdamski muzeji: Obavezne postaje u gradu kanala, bicikala i umjetnosti
Nema gužve
Amsterdamski muzeji: Obavezne postaje u gradu kanala, bicikala i umjetnosti
"Ludi grad" koji inspirira cijeli svijet: Pogledajte kako izgleda život u zelenilu, bez fosilnih goriva na sjeveru Europe
Inspirira cijeli svijet
"Ludi grad" koji je odlučio živjeti bez fosilnih goriva: Europski pionir u kojem usred zelenila građani dišu punim plućima
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Pravac Italija
"Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove informacije iz istrage nesreće u kojoj je poginula Ana Radović
Studentica poginula u Srbiji
Razriješen misterij tri poziva iz automobila smrti: Objavljen nalaz obdukcije tijela Ane Radović
Užas u Sesvetama! Muškarac ubio 85-godišnjeg člana obitelji
Očevid u tijeku
Užas u Sesvetama! Muškarac ubio 85-godišnjeg člana obitelji
Policija završila očevid na mjestu eksplozije u Novom Vinodolskom
OBJAVILA POLICIJA
Otkriveni detalji eksplozije kod Novog Vinodolskog u kojoj su nastradala djeca: "Upozoravamo građane..."
show
Sandra Križanec u emisiji ''Zdravlje na kvadrat''
''Sve bih ponovila''
Deset dijagnoza i jedan životni poziv: Bivša voditeljica otvoreno o bolesti, obitelji i životnim borbama
Šime Elez predstavio hot dog za Advent
"Tko nije, neka proba"
Markantni Šime predstavio adventski hit, a nije trebalo dugo da se javi i Maja Šuput!
Marin Ivanović stoka priznao da se razveo
''najviše sam povrijedio roditelje''
Naš poznati reper priznao da se razveo i progovorio o borbi s ovisnostima
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
tech
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Prekid na utakmici La Lige Sevilla - Real Betis
Prekid utakmice!
VIDEO Kaos u gradskom derbiju: Sudac prvo izvukao crveni, a onda je morao povući igrače u svlačionicu
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
VIDEO Dominik Kuzmanović oduševio Njemačku: Cijela dvorana je utihnula, Pajovič je u nevjerici gledao prema gore
E, TAKVOG GA ZNAMO
VIDEO Dominik Kuzmanović oduševio Njemačku: Cijela dvorana je utihnula, Pajovič je u nevjerici gledao prema gore
tv
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
Skrivena sudbina: Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Koliko je lako izgubiti nekog voljenog ne propustite doznati u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
MasterChef: Damjan nakon odlaska iz MasterChefa otkrio koga vidi u finalu! Slažete li se s njim?
NAPUSTIO NATJECANJE
Damjan nakon odlaska iz MasterChefa otkrio koga vidi u finalu! Slažete li se s njim?
putovanja
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
novac
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
sve
Prekid na utakmici La Lige Sevilla - Real Betis
Prekid utakmice!
VIDEO Kaos u gradskom derbiju: Sudac prvo izvukao crveni, a onda je morao povući igrače u svlačionicu
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Slušalice
Nove ideje

Hoćemo li uskoro ići u restorane sa slušalicama na ušima? Budućnost hrane koja će promijeniti način na koji jedemo

Flasteri kroz koje primamo hranjive tvari ili ručanje sa slušalicama na ušima samo su neki od trendova koji bi mogli postati popularni u budućnosti... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Trgovina Zanimljivosti
    Pravila ceste

    Navike kupaca u trgovinama koje prodavačima najviše dižu živce: "Više bih volio da ljudi kradu nego da to rade"

  • Pržene svinjske kožice bile su omiljena hrana Georgea H.W. Busha Zanimljivosti
    Omiljena jela američkih predsjednika

    Imaju na raspolaganju najbolje kuhare na svijetu, a oni jedu pržene svinjske kožice

  • Slušalice Hrana i piće
    Nove ideje

    Hoćemo li uskoro ići u restorane sa slušalicama na ušima? Budućnost hrane koja će promijeniti način na koji jedemo

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close