Prvi tečaj kuhanja piva u Hrvata ideja je Vladimira Janjiša, homebrewera, pivskog suca i velikog zaljubljenika u pivo, koji ju je u djelo sproveo u suradnji s nasmijanim damama u gornjogradskoj Kuhaoni! Na prvu se školu prijavilo sedam sudionika, a o samom tečaju svoje je viđenje dao gospodin Janjiš:

„Tečaj je namijenjen pivoljupcima koji su odlučili uzeti stvar u svoje ruke i sami skuhati pivo kod kuće. Kako je naglasak bio na kuhanju piva u vlastitom domu, čitav koncept se zasnivao na kuhanju piva s jeftinom i lako dostupnom opremom i namirnicama."


Radionica je imala nekoliko faza:

1. Uvod i zdravstvene napomene
2. Ukomljavanje slada
3. Objašnjavanje sirovina
4. Kuhanje piva
5. Pretakanje ranije napravljenog piva u boce
6. Hlađenje piva i pretakanje u fermentor


„Polaznici su imali prilike čuti koje je sve korake potrebno napraviti kako bi od najobičnijeg ječma i hmelja (uz pomoć pivskih prijatelja – kvasaca) nastalo pivo. Osim samog procesa nastanka piva, objašnjeno je i što se može napraviti od pivskih nusproizvoda (uz degustaciju već gotovih krekera i kolačića), ukazano je na česte početničke greške, te su dani mnogi savjeti i trikovi. Kako čitav proces spravljanja piva kod kuće traje oko mjesec dana, pojedine faze su već unaprijed odrađene kako bi polaznici mogli vidjeti baš svaki korak kuhanja piva, ne zaboravljajući naravno niti finalni korak – degustaciju!

Na tečaju su polaznici također morali zasukati rukave i primiti se kuhanja, te je svaki polaznik napravio svoje vlastito pivo.
Rezultate će polaznici imati prilike okusiti početkom ožujka kada će se organizirati okupljanje i degustacija napravljenih piva. Na kraju možemo reći da je zajednica kućnih pivara u Hrvatskoj dobila 7 novih članova!“


Kako sam uz pomoć eminentnih hrvatskih homebrewera već kuhao pivo u kućnoj radinosti, imao sam neke male temelje, ali sam se oduševio poznavanjem tematike, kemije i biokemije mladog stručnjaka, koji je suvereno vladao materijom. Nakon paljenja vatre i kuhanja, isprobali smo pivo koje su u Kuhaoni skuhali pred pet tjedana, jeli krekere i kolače od ostataka ječmenog slada, i kroz par sati došli do zanimljivih zaključaka i doista skuhali svoja piva. Kuhale su se tri vrste, lager, ale i porter.

Naša dječica su ostavljena da fermentiraju, a mi polaznici sada polako odbrojavaju dane do pretakanja i tajnih dodataka s kojima ćemo pojačati svoje mezimc (najradije bih svome pivkanu poslao sms ili telegram)... Koje ćemo s guštom degustirati za – pet tjedana. Dakle, dug proces, ali mislim da ovoj sedmorki više nema povratka na piva iz plastike!


Nadamo se da se vidimo na nekoj od sljedećih pivskih, ili drugih radionica Kuhaone čiji raspored možete pratiti na web stranici te na objavama na fb stranici Kuhaone. Cijena tečaja je 300 kuna, ali obzirom da ste stvorili svoje pivo - to je neprocjenjivo!

Nakon duga dva mjeseca - konačno smo kušali i piva! Jedno se ukiselilo, ali je ostalih devet bilo sjajno! Dakle, sad imamo novi hobi, a vi se možete prijaviti! Uživajte...

Ožujak je mjesec egzotičnih kuhinja u Kuhaoni. Provjerite teme i odaberite neku po vlastitom ukusu.

Teme radionica
17.03.2015. Sushi – Predavač: Vid Nikolić
19.03.2015. Uskršnji deserti – pinca i kuglof – Predavač: Petra Jelenić
24.03.2015. Tajland na tanjuru – Predavač: Vid Nikolić
26.03.2015. Mala škola pivarstva – Predavač: Vladimir Janjiš
31.03.2015. Veganska kuhaonica – Predavač: Tatjana Pašalić

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju