Tko stoji iza brenda Air Craft brewery?
U timu smo trojica prijatelja: dva homebrewera i jedan ljubitelj piva, Tomislav Bašić, Igor Vukmirović i Darko Milpak. Samim homebrewingom se bavimo već 3 godine, a ljubitelji smo kvalitetnog piva još od srednjoškolskih dana, kada smo morali malo i uštedjeti da se počastimo. Na tržištu nastupamo kao contract brewery gdje će za nas pivo proizvoditi Pivovara Daruvar po našem receptu.

Kako ste došli do ideje pokretanja craft pivovare?
Nakon dovoljnog broja uspješnih pokusa, počela se razvijati ideja kako bi našu viziju craft piva mogli ponuditi širem broju ljudi. Počelo je, naravno, dijeljenjem obitelji i prijateljima, a tada je konačno pala odluka da bi trebali napraviti nešto ozbilinije.

Otkud ime Air Craft Brewery?
Ime je igra riječi, aircraft i brewery, gdje air i craft stoje odvojeno kako bi riječ craft bila poveznica sa svijetom craft piva odnosno pivovare (brewery). S obzirom da smo kolega homebrewer i ja školovani profesionalni piloti, otuda i naziv. A samo ime mi je doslovno palo na pamet jedno jutro, bez puno filozofiranja.


Koliko je bio trnovit vaš put od homebrewinga do komercijalne pivovare?
U početku su nam informacijama pomagali kolege iz svijeta craft piva, dečki iz Nove runde, Andrej Čapka iz Zmajske pivovare te Ludo Beaurain iz Magic beer rooma. Kasnije nam je u prilog išao fantastičan stav master brewera Kreše Marića i cijele ekipe iz Daruvara bez čije otvorenosti i spremnosti za suradnju ne bi bilo ni našeg piva. I sve je išlo (pre)glatko da bi se zakompliciralo pred samu realizaciju, kada smo naišli na nekoliko uzastopnih prepreka, ali evo izgleda kako se sve riješilo i pivo samo što nije!

Kakvo pivo ćete proizvoditi?
Izlazimo s Red Baronom, crvenim ale pivom s pravom dozom hmelja. Planiramo daljnji razvoj ale recepata, ali neka to bude iznenađenje.

Gdje će vaše pivo biti dostupno?
Bit će dostupno na nekoliko lokacija, a točan broj i imena pubova, klubova i kafića ćemo redovito ažurirati na našoj Facebook stranici.

Kada možemo očekivati izlazak na tržište?
Promocija bi trebala biti 25.07.


Imate li što poručiti beer geekovima?
Uživajte i dalje u kvalitetnom pivu. Bolje popiti manje količine dobrog proizvoda za koju kunu više, nego trpjeti ispodprosječan miris i okus. I svi skupa bi trebali biti sretni što je craft scena u Hrvatskoj već ozbiljno zaživjela pa imamo priliku uživati u domaćoj kvaliteti!

Puno sreće u pivarskim pothvatima!
Živjeli!

Tekst i fotografije: Zao Gnom Homebrewing

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju