Kemijska sredstva koja preventivno djeluju protiv nametnika i bolesti imaju štetno djelovanje na zdravlje ljudi te izazivaju brojne komplikacije.

Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka. Zato se preporučuje povrće i voće dobro oprati te, prema potrebi, oguliti.

Voće i povrće na policama trgovina zna biti prepuno pesticida koji se pranjem mogu ukloniti tek u manjoj mjeri. Prema podacima neprofitne američke organizacije Environmental Working Group, usprkos pranju, na više od 65 posto plodova ostat će štetne kemijske tvari. Zato je uvijek dobro birati one trgovine i proizvođače koji u svojoj proizvodnoj politici ni blizu ne daju raznim pesticidima ili ih koriste u minimalnoj mjeri te, naravno, onima koji sve rade na ekološki prihvatljiv način.

Ako u proizvodnji dominiraju pesticidi, blagotvorno djelovanje vitamina i minerala pada u drugi plan jer su moguće negativne posljedice djelovanja pesticida jače od dobrobiti pa se postavlja pitanje kako ih izbjeći. Osim kupovine organskih plodova, pomoći će tri kuhinjske namirnice koje učinkovito skidaju otrove s voća i povrća.

Prema istraživanju EWG-a za 2021. godinu, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama pri samom vrhu ljestvice hrane ima najviše pesticida. Prema studiji, oko 60 posto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene tvari. Ostale namirnice na popisu onih s najviše pesticida možete pogledati u našoj galeriji.

Popis namirnica s najmanje pesticida pogledajte u sljedećoj galeriji. 

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +9 9. Kivi  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju