Kemijska sredstva koja preventivno djeluju protiv nametnika i bolesti imaju štetno djelovanje na zdravlje ljudi te izazivaju brojne komplikacije.

Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka.

Zato se preporučuje povrće i voće dobro oprati te prema potrebi oguliti. Voće i povrće na policama trgovina prepuno je pesticida koji se pranjem mogu ukloniti tek u manjoj mjeri. Prema podacima neprofitne američke organizacije Environmental Working Group, usprkos pranju na više od 65 posto plodova ostat će štetne kemijske tvari.

Stoga blagotvorno djelovanje vitamina i minerala pada u drugi plan jer su moguće negativne posljedice djelovanja pesticida jače od dobrobiti. Osim kupovine organskih plodova pomoći će tri kuhinjske namirnice koje učinkovito skidaju otrove s voća i povrća.

Prema istraživanju EWG-a za 2019. godinu, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama pri samom je vrhu ljestvice hrane s najviše pesticida. Prema studiji, čak 60 posto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene tvari. Ostale namirnice poredane su prema sljedećem redosljedu, a možete ih pogledati i u našoj galeriji: jagode, špinat, kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir.

Popis namirnica s najmanje pesticida pogledajte u sljedećoj galeriji. 

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +9 9. Kivi