Od Varšave nije veći, ali je bome, ljepši. Smješten na jugu države, ovaj grad burne i bogate povijesti danas može svakom nešto ponuditi te se u njemu isplati provesti i više od vikenda, a odličan izgovor za put je i Europsko rukometno prvenstvo koje će za par dana početi u Poljskoj.

Zašto ići?

S dobrom povezanošću, bogatom poviješću i modernim stvarima, Krakow je idealan grad za posjet. Drugi po veličini u Poljskoj, a nekad i glavni grad, pravi je uzor arhitekture i sklada. Dvorac Wawel, i one koje je teško oduševiti ostaviti će bez daha, dok je Rynek Glowny, navodno najveći europski srednjovjekovni trg, zbilja veličanstven. Nacisti su za vrijeme Drugog svjetskog rata stanovnike koji nisu arijske rase željeli iseliti, ali grad nisu htjeli bombardirati, smatrajući ga posebnim i vrijednim čuvanja.



Kako do tamo?

Iz Hrvatske ne postoje direktni letovi za Krakow, pa je savjet da kombinirate let do Varšave, na koji se možete ukrcati i kod susjeda Slovenaca iz ljubljanske zračne luke. Kad sletite u Varšavu do Krakowa će vam trebati još 4,5 sati vožnje. S druge strane, ako ste avanturist i volite vožnju automobilom, predlažemo tu opciju, a iz Zagreba će vam biti potrebno oko devet sati vožnje.

Gdje odsjesti?

Ako volite skup i udoban smještaj, hotel Stary idealan je za vas. Zadovoljstvo noćenja na bazi dvije osobe doći će vas oko 900 kuna i to bez doručka, al da ste u centru i da je lijepo, jest.  Nešto povoljnija varijanta je Orlowska Townhouse u kojoj spavanje dođe oko sedam 'Mažuranića'. I ovdje se radi o sjajnoj lokaciji.

U slučaju da ne želite bacati novac na luksuzni smještaj, a želite odsjesti u hotelu naš odabir pada na Amadeus. Noćenje će vas koštati 400 kuna, uključujući i doručak.



Početak vikenda (nulti dan)

Pretpostavimo da ćete petak na poslu uzeti slobodno, i negdje oko 4 sata popodne stići u Krakow. Nakon smještaja u hotelu, preporučamo da za početak obiđete baziliku Svete Marije. Ulaz ćete platiti 15 – 20 kuna.

Krakow je uza sve već nabrojano, i jako studentsko središte. Tako da je ponuda jedinstvenih kafića poprilično dobra. Pijalnia Wodki i Piwa radi 24 sata, a cijene su i za naš džep, više nego povoljne.

E sad kad ste otvorili tek pićem, vrijeme je da se nešto konkretno i pojede! Divlja svinja u umaku od borovnica u restoranu Pod Aniolami naš je odabir. I ovdje su cijene povoljne i možete bezbrižno uživat u veprovini.

Prvi dan

Prošećite do dvorca Wawel, koji je bio sjedište poljskih kraljeva više od pet stotina godina. Ne trebamo posebno napominjati koliko je ovdje povijesti stalo, i kako se isplati razgledati kraljevske odaje, ali svim skepticima valja reći da Poljaci ovdje čuvaju najdragocjenije umjetničko djelo u zemlji, Leonardovu Damu s hermelinom.

Također, u sklopu dvorca nalazi se i katedrala iz 14. stoljeća, koju također valja vidjeti. Za Wawel je malo zakomplicirana kupovina karata, no budite strpljivi i uživajte u ljepotama oko sebe.
Nakon što ste cijelo jutro razgledavali Wawel, vrijeme je za okrjepu. Otiđite do židovske četvrti, uđite u restoran Hamsa i uživajte u čarima izraelske kuhinje. U istoj četvrti posjetite i sinagogu, koja je nekim čudom preživjela rat.



Kad ste već tu, nastavite obilazak posjetom tvornici Oscara Schindlera, bogatog njemačkog industrijalca koji je u ratno vrijeme spašavao Židove na način da im je nalazio posao u svojoj tvornici. Schindlera je na veliko platno prije dvadesetak godina već postavio Steven Spielberg, a ako ste gledali film, posjet tvornici će vam sigurno biti 'must - see'.

Kasno popodne provedite u predivnoj čokolateriji i kafiću Krakowska manufaktura Czekolady, a večer završite posjetom prekrasnom restoranu Pod Baranem nakon kojeg garantiramo da nećete ostati gladni.

Drugi dan

Mali grad Oswiecim, 44 kilometra zapadno od Krakowa, nacisti su preimenovali u Auschwitz i tamo napravili najveći, najstrašniji i najzloglasniji logor u 2. svjetskom ratu. Logor je i dan danas očuvan, a posjetitelji mogu vidjeti originalne barake u kojima su zatočenici živjeli u neljudskim uvjetima, ali i još mnogo drugih stvari.

Tko ne želi vidjeti potresne stvari, neka drukčije iskoristi ovaj zadnji dan vikenda u Krakowu. Naime, u blizini se nalazi i impresivni rudnik soli Wieliczka koji je sol proizvodio od 13. stoljeća pa sve do 2007. Obilazak rudnika traje par sati, ali vrijedi doslovno svake minute, tako da ovo svakako preporučamo ugurati u raspored.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju