Na Međunarodni dan žena chef Ana Grgić bila je pozvana da u društvu s još dvije poznate vrhunske šefice kuhinje iz Francuske Flore Mikule (Auberge Flora à Paris) i Béatrice Gonzalez (Bistrot Coretta i Neva Cuisine, Paris) priprema jela za uzvanike restorana Brasserie les Fenêtres u sklopu luksuznog hotela InterContinental u Marseilleu u Francuskoj.

Poznati kulinarski chef ovjenčan Michelinovom zvjezdicom Lionel Levy, koji je prije nekoliko mjeseci gostovao na tradicionalnoj Esplanadinoj šampanjskoj večeri te na festivalu Taste the Mediterranean, privremeno je svoju kuhinju prepustio trima kolegicama radi gurmanske proslave Međunarodnog dana žena.

Ana, Flora i Beatrice za ovu su priliku sastavile slasne jelovnike za ručak i večeru. Na jelovnicima su bila uzbudljiva jela mediteranskih okusa sljubljena s vinima koje je odabrala još jedna žena, somelijerka Sophie Cerciello iz vinarije Château Barbanau iz francuske pokrajine Bandol.

Ana je za ručak pripremala predjelo - cvijet tikvice punjen kremom od kozjeg sira s tartufima i kadaifom, dok je za večeru gostima restorana poslužila glavno jelo - lagano kuhanu janjeću koljenicu s hrskavim krumpirima i dimljenim patlidžanom u za'ataru.

Razveselio me Lionelov poziv da dođem pripremati jela za goste njegovog restorana, a posebice me obradovala divna ideja da na ovaj poseban dan okupi dame iz svijeta kulinarstva i ovim projektom iskaže poštovanje svim ženama.

Veseli me da sam upoznala toliko uspješnih chefica. Bilo je ovo jedno prekrasno druženje i divna razmjena iskustava, a što je najvažnije i uzvanici su uživali u našim kreacijama. Smatram da su ovakva gostovanja izvrsna promocija za Zagreb i Hrvatsku, izjavila je Ana Grgić po povratku iz Marseillea.

Ova inicijativa potekla je od vizije koju je Lionel Levy uvijek imao za žene u svijetu visokog kulinarstva. Kao iznimka u tom svijetu, u kojem je tek deset posto žena, ovaj Michelinovim zvjezdicama ovjenčan chef iz Marseillea uvijek je iskazivao poštovanje prema ženama u svojim uspješnim timovima.

Tako u hotelu u kojem radi l’InterContinental Marseille – Hôtel-Dieu žene drže tri ključne pozicije: Camille Gandolfo i Jade Helitiana Ramnantsoavina su Sous-Chef i Chef restorana Brasserie Les Fenêtres, dok je Myriam Arab chefica slastičarnice. Arab je također pripremala predjela i slastice za proslavu 8. ožujka.

Povodom Međunarodnog dana žena činilo mi se važnim povući se te na lijep i vidljiv način predstaviti ove žene čija je gastronomija uistinu vrhunska,
objasnio je chef Lionel Levy.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju