"Prije svega, festival je namijenjen stručnoj javnosti, ugostiteljima, sommelierima, koji na jednom mjestu mogu kušati vina prethodno selekcionirana za njih. Naravno, veseli nas i sve veći broj posjetitelja koji ne dolaze iz struke, ali su ljubitelji finih vina. To je još samo jedna potvrda, kako se kultura vina sve više razvija i raste“, istaknuo je Saša Špiranec na jednom od najiščekivanijih vinskih događanja u Hrvatskoj.

Prije početka festivala, u sklopu Vinart Grand Tastinga, održane su i atraktivne radionice na kojima su se moglo naučiti nešto novo te kušati domaća i strana vina.

U Pop-up Vinoteci posjetitelji su birali vina, koja nije lako pronaći u trgovinama, kako bi obogatili svoju kućnu arhivu, a sa znatiželjom su upijali i kolaže fotografija s motivima iz vinograda u vrijeme berbe na izložbi In Mio Veritas koje potpisuje Milislav Mio Vesović.

Saša Špiranec Saša Špiranec (Foto: PR)

Na festivalu u Laubi, koja dva dana u godini postaje dom odličnih vina, vladala je dobra atmosfera. Krstareći stolovima, mogli ste uhvatiti djeliće pozitivne energije, smijeh i brbljanje vinara koji se sretnu nakon mjeseci rada, poznavatelja koji pomno promatraju poruke prirode iz boce, načuti komentare o kvascima i bačvama, vremenskim (ne)prilikama i uživati u plodovima truda koji se krije iza etiketa.

Za onoga koji voli piti vino takav festival može biti doživljaj sličan onome djeteta koje se nađe u prodavaonici slatkiša bez odraslih na vidiku. Puno je novih i starih noviteta koje treba kušati, znatiželje koju treba utažiti. No kako je vino zapravo slow food, izazov je pronaći ravnotežu te zadržati koncentraciju bez opijanja.

Poput vinskih mušica čvrstog karaktera, pošlo nam je za rukom ne upasti u slasni nektar. Sreća je u tome što festival traje dva dana koja smo ugrubo odlučili podijeliti na crni i bijeli. Redoslijed protiv opijanja nalaže da se prvo krene s predjelom od mjehurića. Nakon što se obiđu pjenušci, nastavlja se s bijelima pa crnima do slatkih vina za desert – i kao kod svakog dobrog ručka vrijednog pozornosti, ne treba žuriti.
Ne popijete li sva vina, nego ih kušate, možete ih popiti na stotine. Osjetite ih u ustima i umjesto da ih progutate, ispljunite ih u pljuvačnicu. Vrijeme između vina može se iskoristiti za vodu i grickalice kojima se priprema nepce za iduće isprobavanje, kao i razgovor s vinarima.



Iako na svakom festivalu ili kušanju ispred vas često stoje stručnjaci, valja imati na umu da nitko ne očekuje da kušate na slijepo ili otkrivate tragove tropskog voća. Nema glupih pitanja, budite otvoreni i zamolite ih neka vam ispričaju više o svojem vinogradu i vinima. Slobodno zapišite i zabilježite favorite fotoaparatom kako biste ih lakše zapamtili – i ne zaboravite uživati u svakom trenutku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju