Treću godinu zaredom pozivni festival Vinart Grand Tasting ugostit će 120 probranih vinara iz Hrvatske, regije, ali i svijeta. Za tu će priliku odabrani vinari 2. i 3. ožujka u Laubi, predstaviti vina vrijedna pozornosti. Tko ih poželi kupiti može to učiniti u Pop-up Vinoteci tijekom festivala. Dnevna ulaznica stoji 150 kuna i uključuje bon od 40 kn koji možete potrošiti u vinoteci ili iskoristiti za vožnju taksijem nakon posjeta festivalu.

Radionice će se ove godine održati u hotelu DoubleTree by Hilton, a počinju 23. veljače i trajat će do 1. ožujka. Aktualne teme iz svijeta vina, različiti predavači i velik broj domaćih i stranih vina koja će se kušati više su nego odlična pozivnica. Široka paleta tema zaokuplja početnike, ali i stručnjake vinskog svijeta, a osim o cijenjenoj kapljici na predavanjima znalaca može se naučiti mnogo i o ljudima, običajima, širinama i dužinama, tlu o kojem ovisi poruka iz boce....

Vinart grand tasting Vinart grand tasting (Foto: Vinart grand tasting)

Viska priča s Hvara

Ivan Dolac je najpoznatiji položaj na Hvaru i jedan od najvažnijih položaja za plavac mali uopće. Ono što je Dingač na Pelješcu je Ivan Dolac na Hvaru, i to ne samo u smislu prestiža, već i kvalitativno i stilski. Oba su položaja južne ekspozicije strmih vapnenačkih padina koje se sručuju direktno u more i daju koncentrirana i masivna vina visoke zrelosti i naglašene topline. Ivan Dolac kao položaj proslavila je poljoporivredna zadruga Svirče koje pod istoimenom etiketom taj elitni dalmatinski crnjak radi već desetljećima, a kako među tim desetljećima izgleda ono posljednje će nam kroz vetikalnu degustaciju probranih berbi približiti proslavljeni sommelier i sommelierski edukator Darko Lugarić.

Iza sedam očeva

Sedam priča o očevima i sinovima, o temeljima i nadgradnji, o tradiciji i inovaciji, o autoritetu i potrazi za vlastitim izričajem, o idejama i kako ih realizirati, o odlukama da se ostane doma, o čuvanju i stvaranju, o terroiru i čovjeku, o lozi i vinu, o promjeni diskursa, o uspjehu. Kroz sedam priča provesti će nas istraživačice ljudskih duša Morana Zibar i Lada Radin, a priče će nam ispričati vinari osobno. Uz degustaciju vina koja simboliziraju iskorak vinarije u izričaju ili kvaliteti i nose pečat nove generacije. Zure, Prović, Sladić Ante,
Deklić, Ivančić, Toreta i Mežnarić
imena su koja ispisuju etikete koje će se naći na stolovima kušača.

Blago iz amfora

Vinarija Kabola kroči vlastitom stazom kroz svijet vina Istre i Hrvatske. Posvećeni organskoj proizvodnji i suradnji s prirodom pažljivo promišljaju svoja vina, kao i trenutak kada će ih i kako izbaciti na tržište. Vina proizvedena u glinenim amforama ukopanim u zemlju njihovo je opredjeljenje već puna dva desetljeća. Dobivaju ih neredovito, samo u godinama kad su sigurni da imaju zdravo i zrelo grožđe, dovoljno dobro za najprestižniju im etiketu vina. Rade ih od malvazije i terana, odležavaju dugo i ne puštaju u promet ukoliko nisu sasvim zadovoljni rezultatima. Upoznajte amfore i druga autorska vina vinarije Kabola kroz degustaciju vođenu od strane sommeliera Filipa Savića i samog autora vina Marina Markežića.

Tajna zahtjevnog traminca

Da je traminac zahtjevan zna svaki vinar i vinogradar koji se okušao u njegovom uzgoju. Da ga ljubitelji vina neizmjerno obožavaju zna svaki sommelier ili vinski trgovac koji je u direktnom kontaktu sa svojim kupcem. Gdje leži tajna uspjeha traminca kao sorte? Zašto je toliko zahtjevno vinarima postići balans u vinu i izvući iz njega njegova najljepša svojstva, mirisnosti i punoću? Koji su navažniji položaji za traminac i koje su ga apelacije proslavile? U degustaciji vođenoj od strane poznatog vinskog novinara Ive Kozarčanina saznati ćemo odgovore na ta i mnoga druga pitanja, kao i isprobati neke od najuspješnijih primjeraka ove sorte u nas.

Elvira Belović, Morana Zibar, Ana Hozjan, Danira Orešić i Saša Špiranec Elvira Belović, Morana Zibar, Ana Hozjan, Danira Orešić i Saša Špiranec (Foto: PR)

Raspored radionica uoči festivala Vinart Grand Tasting:

Petak, 23. veljače 2018.

14:30 – Ružičasta Dalmacija – ususret Pink Dayu
16:00 – Korta Katarina, vertikala plavca malog
17:30 – Kozlović Santa Lucia noir, nastajanje istarske kultne etikete
18:30 – Clemente, prvo vertikalno kušanje najvažnije etikete podruma Damjanić
19:30 - Bela voda, Barovo i Domaine Lepovo – makedonske ikone vinarije Tikveš

Subota, 24. veljače 2018.

16:00 – Grk, o sadašnjosti i budućnosti misteriozne sorte s Korčule
17:00 – Pričam ti priču – o marketingu u vinu
17:00 – Kozlović Santa Lucia noir, nastajanje istarske kultne etikete
18:30 – Badel 1862, vertikala vina Ivan Dolac barrique
19:30 – Očevi i sinovi

Srijeda, 28. veljače 2018.

14:00 - Podrum u podmorju
15:00 – Frankovka je odrasla i emancipirala se
16:00 – Kabola – nova dimenzija vina iz amfora
17:00 – Škrlet, hrvatski odgovor na grüner veltliner
18:30 – Prestižna vina grupacije LVMH
19:30 – Sva lica sauvignona bijelog. Od Sancerra i Pouilly Fumea do Zagorja i Međimurja

Četvrtak, 1. ožujka 2018.

14:00 – Traminac, zahtjevna sorta koja fascinira
15:00 – Puklavec family wines – premium linija vina 7 numbers
16:00 – WSET workshop: Quality & style – Croatia & the rest of the world
17:00 – Saints Hills – velika vertikala dvije autorske etikete: Dingač i Plavac mali Sv. Roko
18:30 – Prokupac – Novi-stari vinski vladar Srbije
19:30 - Degrassi – vertikala Malvazije Bomarchese

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju