U Italiji djeca jedu tjesteninu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmi žive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. Kako bi vam tjestenina uvijek bila ukusna, izbjegnite najčešće pogreške.
1. Uski lonac
Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji su izbor lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.
2. Premalo vode
Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.
3. Previše soli
Dodajte 10 grama soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.
4. Poučak o ulju
Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina neće se lijepiti promiješate li ih nekoliko puta kuhačom.
5. Prekuhavanje
Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub", a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac.
6. Ispiranje tjestenine
Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.
7. Umak koji kasni
Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka pa promiješajte.
Istina iza tjestenine: Oblici koji su nastali iz mržnje, strasti ili želje za dugim životom +2