Gennaro Contaldo, talijanski chef koji je i Jamieja Olivera naučio sve što zna o talijanskoj kuhinji, jedan je od najcijenjenih chefova u Londonu, a svoje znanje dijeli šakom i (kuharskom) kapom svima koji su voljni poslušati. Jedan od temelja talijanske kuhinje je i ispravan način kuhanja tjestenine, koja i kod kuće, uz male cake vještih kuhara, može imati okus kao iz najboljih restorana. 

Sam postupak nije kompliciran, ali tajna je u detaljima, pa krenimo redom prema savjetima Gennara Contalda.

Veliki lonac

Prva pogreška većine ljudi pri kuhanju tjestenine dogodi se prije nego što je uopće stave u vodu. Da bi tjestenina bila ukusna, mora biti kvalitetna. Za finu tjestenu mali lonac nije dobar izbor. Trebat će vam velika posuda u koju stane puno vode. Tjestenina sadrži škrob koji se tijekom kuhanja otpušta u kipućoj vodi. Uz veliku količinu vode, škrob se bolje topi, sprječavajući lijepljenje tjestenine.

Ništa bez soli

Kada voda proključa dodajte sol - za svaku litru vode trebat će vam deset grama soli. Ako kuhate špagete, pažljivo ih stavite u vodu koja ključa i lagano ih pritisnite da se rasporede u loncu. Nakon minute ih promiješajte da se ne slijepe.

Al dente 

Tjestenina ne smije biti prekuhana. Talijani je kuhaju tako da bude al dente, odnosno pod zub - ili još malo tvrda. Gennaro Contaldo objašnjava da ćemo je tako dulje žvakati, bolje probaviti, a u konačnici će biti i ukusnija. Kako bi bila kuhana al dente, kušajte je nekoliko minuta prije nego što je naznačeno na pakiranju i tako nećete pogriješiti.

Sačuvajte vodu

Gennaro Contaldo podsjeća i na to da ne smijemo izliti svu vodu od kuhanja tjestenine. Sačuvajte dio i dodajte je umacima u kojima ćete poslužiti tjesteninu kako bi bila ukusnija. Dodajte nekoliko žlica vruće vode u umak pa dodajte netom procijeđenu tjesteninu i kratko je ostavite. Tjestenina će upiti umak, a rezultat će biti za čistu peticu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju