Amerčki chef Jasper J. Mirabile iz Kansas Cityja je druga generacija talijanskih ugostitelja u ovom srednjeameričkom gradu koji u svom restoranu služi neobičnu čokoladnu tortu. Riječ je o torti koju sprema prema receptu svoje majke, a koja uključuje majonezu.

Da, dobro ste pročitali – majonezu. No prije nego što s gađenjem odmahnete rukom, treba znati da postoji opravdani razlog za dodavanje tog neočekivanog sastojka u tortu mame Josephine. Majoneza se stavlja u biskvit, a zamjenjuje ulje koje se obično koristi kako bi torta bila sočna i dekadentna. Ona također sprječava da desert postane previše sladak. Saznajte recept kako napraviti svoju majonezu u vlastitom domu.

S ovom neočekivanom praksom započelo se nakon 2. svjetskog rata kada su vladale nestašice jaja, maslaca i ulja, dok prvi tiskani recept datira iz 1927. godine kada se slastica pekla od majoneze, oraha, cimeta i datulja.



Čokoladna torta s dodatkom majoneze u talijanskom restoranu 'Jasper's' i danas se može kupiti, iako neočekivani sastojak ne stoji u nazivu jela kako se kupci ne bi obeshrabrili prilikom naručivanja. Nakon jela, pak rijetko tko može pogoditi da je pojeo slasticu s majonezom.

Sastojci za čokoladnu tortu s majonezom:
400 grama brašna
135 grama gorkog kakaa
1 i ¼ čajne žličice sode bikarbone
¼ čajne žličice praška za pecivo
3 jaja
340 grama šećera
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
250 ml majoneze
320 ml vode

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje i stavite ga po strani.

2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pečenje.

3. U drugoj zdjeli mikserom istucite jaja, ekstrakt od vanilije i šećer oko tri minute i na velikoj brzini dok smjesa ne postane pahuljasta. Smanjite brzinu i dodajte majonezu. Ovdje saznajte kako napraviti tortu od krem sira i čokolade.

4. U smjesu postepeno dodajte preostale suhe sastojke i vodu dok ne dobijete jednoličnu masu. Prebacite smjesu u lim za pečenje, i pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne primijetite da je biskvit gotov.

5. Pustite ga da se ohladi, pa ga premažite čokoladnom glazurom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju