Amerčki chef Jasper J. Mirabile iz Kansas Cityja je druga generacija talijanskih ugostitelja u ovom srednjeameričkom gradu koji u svom restoranu služi neobičnu čokoladnu tortu. Riječ je o torti koju sprema prema receptu svoje majke, a koja uključuje majonezu.
Da, dobro ste pročitali – majonezu. No prije nego što s gađenjem odmahnete rukom, treba znati da postoji opravdani razlog za dodavanje tog neočekivanog sastojka u tortu mame Josephine. Majoneza se stavlja u biskvit, a zamjenjuje ulje koje se obično koristi kako bi torta bila sočna i dekadentna. Ona također sprječava da desert postane previše sladak. Saznajte recept kako napraviti svoju majonezu u vlastitom domu.
S ovom neočekivanom praksom započelo se nakon 2. svjetskog rata kada su vladale nestašice jaja, maslaca i ulja, dok prvi tiskani recept datira iz 1927. godine kada se slastica pekla od majoneze, oraha, cimeta i datulja.
Čokoladna torta s dodatkom majoneze u talijanskom restoranu 'Jasper's' i danas se može kupiti, iako neočekivani sastojak ne stoji u nazivu jela kako se kupci ne bi obeshrabrili prilikom naručivanja. Nakon jela, pak rijetko tko može pogoditi da je pojeo slasticu s majonezom.
Sastojci za čokoladnu tortu s majonezom:
400 grama brašna
135 grama gorkog kakaa
1 i ¼ čajne žličice sode bikarbone
¼ čajne žličice praška za pecivo
3 jaja
340 grama šećera
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
250 ml majoneze
320 ml vode
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje i stavite ga po strani.
2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pečenje.
3. U drugoj zdjeli mikserom istucite jaja, ekstrakt od vanilije i šećer oko tri minute i na velikoj brzini dok smjesa ne postane pahuljasta. Smanjite brzinu i dodajte majonezu. Ovdje saznajte kako napraviti tortu od krem sira i čokolade.
4. U smjesu postepeno dodajte preostale suhe sastojke i vodu dok ne dobijete jednoličnu masu. Prebacite smjesu u lim za pečenje, i pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne primijetite da je biskvit gotov.
5. Pustite ga da se ohladi, pa ga premažite čokoladnom glazurom. Dobar tek!