Koliko god pišemo o Italiji, nikad nam nije dosta ove zemlje, a sad smo istražili kako u gradovima prepunim turista pronaći izvrstan restoran ili trattoriu.

Jedna od prvih stvari koja nam svima padne na pamet kad pomislimo na Italiju jest gastronomija. I naravno, gastronomski užitci jedne od najbogatijih i najpoznatijih kuhinja svijeta.

No, vjerovali ili ne, gotovo da su veće šanse kako ćete u Italiji pojesti nešto loše nego dobro, zato što mnogi restorani samo brzinski "štancaju" hranu kako bi je mogli čim prije prodati turistima.

Zato, ako želite upoznati jednu od najljepših zemalja svijeta uz uživanje u njenoj hrani i piću, probavanje "pravih" pašti, pizza i foccaccia, poslušajte sljedeće savjete.



1. Potražite restoran malo dalje od turističkih atrakcija


Točno, obitelji koje su nekad desetljećima vodile trattorie imale su svoje lokale u blizini turističkih atrakcija, poput mosta Rialto u Veneciji ili Koloseuma u Rimu. No, s godinama je najam postao preskup, pa su se one povukle malo dalje, a na njihovo mjesto došli su restorani kojima je cilj "uvaliti" reklamu i osrednje spremljena jela.

Zato nikad ne jedite na mjestima gdje se skupljaju turisti, već prošećite nekoliko ulica dalje od glavnih turističkih zona kao što su Piazza San Marco ili Piazza Navona. Još je bolje ako želite otići u novi kvart, a za to nam odmah na pamet pada čarobni rimski Trastevere…

2. Nađite restoran koji ne radi non – stop

Talijani jedu u točno određeno doba dana, tako da ako restoran radi non stop, budite uvjereni da je namijenjen turistima i da je moguće pogriješiti njegovim odabirom. Naime, restorani u Italiji obično su otvoreni od 12 do 14:30 za ručak i od 19:30 do 23 sata za večeru, a Talijani obično ni ne večeraju prije 20:30. Pa ako tražite mjesto gdje jedu domaći, pridržavajte se ove upute.

3. Bježite glavom bez obzira ukoliko vas netko nagovara ispred restorana

Dobro, ajde, dovoljno je da samo produžite i ignorirate dosadnjakovića. Ovo je vrlo dobar znak kako restoran nije ništa naročito, jer da je dobar, čemu zapošljavati čovjeka koji će turiste vući za rukav?

Takve ćete restorane prepoznati po reklamiranju jela koja su vam već poznata, poput špageta bolognese, a obavezno će imati i meni na engleskom jeziku. Zapamtite kako je dobar restoran najčešće bukiran rezervacijama i sigurno ne trebaju nikog da vas nagovara da jedete baš u njemu…

4. Također, bježite ukoliko meni liči na "slikovnicu"

Zbilja, što će vam slike koje reklamiraju jela ispred restorana? Niste u lancu brze prehrane pa zbilja za ovim nema potrebe…



5. Birajte meni koji je isključivo na talijanskom

Ovo može zvučati čudno ukoliko ne pričate talijanski, ali meni preveden na nekoliko jezika jasno upućuje da je hrana namijenjena prvenstveno turistima. Ako vas brine jezik, tu su uvijek konobari koji će vam pomoći, ali i ovako se kladimo kako ćete prepoznati pola jela makar bila napisana na talijanskom.

6. Birajte restoran koji nudi jela sa sezonskim namirnicama


Za početak, kad ste u Italiji ne pričajte o talijanskoj hani, jer se hrana na "Čizmi" razlikuje od regije do regije, a katkad čak i od grada do grada. Kuhinja u Rimu znatno je drugačija od one na Siciliji ili u Veneciji, ali ono što je konstantno je vrijeme korištenja određene vrste namirnica.

Primjerice, šparoge se jedu u travnju i svibnju, pa ako ih nađete na meniju usred zime, znajte da tu nešto "smrdi". Kako bi se lakše snašli, ovako izgledaju sezonske namirnice:

Artičoke: siječanj do lipanj
Šparoge: travanj do svibanj
Kesteni: rujan do listopad
Patlidžan: srpanj do listopad
Smokva: lipanj do rujan
Bundeva: rujan do studeni
Špinat: listopad do ožujak

7. Izaberite restoran koji posjećuju Talijani

Engleski se baš često i ne govori u Italiji, zato ne bi trebali ići u restoran u kojem čujete da engleski dominira. Melodični talijanski među gostima, ali i osobljem, poprilično je dobar pokazatelj da će hrana biti kvalitetna i zadovoljiti vaše nepce.

8. Izaberite "menu fisso" za ručak

Ne bojte se, ovo nije standardni turistički meni koji vas poziva s ulice, već nešto sasvim drugo, ponudom bogatije. "Menu Fisso" obično jedu lokalci, a njegova cijena kreće se između 12 i 15 eura.

Njegova ponuda se mijenja iz dana u dan, ovisno o svježini namirnica koje su taj dan u ponudi. Predjelo, glavno jelo, prilog, kava, voda i vino uobičajeno čine ovakav meni. Restorani često nemaju ni napisan ovakav meni, tako da, kad dođe vrijeme ručka, slobodno pitajte za njega.



9. Ne idite u restoran koji nudi pizzu za ručak


Evo nas konačno i kod njenog veličanstva, pizze. Naime, pizza da bi bila napravljena "kako bog zapovijeda" treba biti spremljena na određenoj temperaturi, pa je potrebno krušnu peć zagrijati mnogo ranije. S obzirom na radno vrijeme restorana koje smo spominjali, gotovo je nemoguće zagrijati peć i napraviti pravu pizzu za ručak, tako da, u možda i najpopularnijoj hrani svijeta, uživajte navečer.

10. Koristite Foursquare kako bi pronašli dobar restoran u blizini


U vremenima pametnih telefona i napretka tehnologije isplati se koristiti aplikacije poput ove. Vidjet ćete recenzije mnogih nepoznatih restorana u kojima su gosti hvalili hranu, pa stoga, samo naprijed s instalacijom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju