Sastojci za rižoto od piletine i šampinjona:
400 grama riže kratkog zrna
3 pileća zabatka bez kosti
100 grama šampinjona
1,2 litara pilećeg temeljca
20 grama maslaca
65 ml maslinovog ulja
60 ml suhog bijelog vina
1 žlica svježeg timijana
2-3 češnja češnjaka
60 grama naribanog parmezana

Priprema:
1. Zagrijte pileći temeljac kojeg ste sami ranije pripremili, ili kupili u trgovini. Smanjite temperaturu na najmanje i držite ga na štednjaku.

2. U posebnom loncu zagrijte maslac i dvije žlice ulja na umjerenoj temperaturi. Dodajte mu sitno nasjeckani luk, pa pirjajte oko 5 minuta dok ne postane mekan i proziran. Otkrijte 5 najvažnijih savjeta za pripremu najboljeg rižota.

3. Luku dodajte rižu i malo timijana. Pirjajte uz lagano miješanje oko jednu minutu, dok zrna ne postanu caklasta.

4. Riži dodajte vino, promiješajte i kuhajte dok zrna 'ne popiju' svu tekućinu. Polagano počnite dodavati pileći temeljac u rižu (otprilike po pola decilitra odjednom) uz stalno miješanje sve dok ne potrošite ukupnu količinu temeljca.

Riža bi se trebala pirjati na temeljcu oko 20 minuta dok zrna ne postanu mekana (ali i dalje drže svoj oblik) te se pretvore u kremastu kašu.

5. Na zasebnoj tavi zagrijte ostatak ulja, pa u njemu ispržite trakice piletine za što će vam biti potrebno oko pet minuta dok meso ne počne tamnjeti. Isprobajte i ovaj recept za rižoto milanese.

Dodajte nasjeckani češnjak i šampinjone narezane na kriške veličine oko 1 centimetara pa pirjajte oko dvije minute.

6. Mješavinu piletine i šampinjona sljubite s rižotom, a na kraju dodajte svježe naribani parmezan. Dobar tek!

Savjet plus:
Ovaj rižoto možete pretvoriti u vegetarijanski obrok ako ga pripremite na povrtnom temeljcu, a umjesto pileće zabatka iskoristite gljive i povrće po želji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju