Leća je prepuna prehrambenih vlakana koje pouzdano snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi. Uz to je prepuna bjelančevina biljnog porijekla te složenih ugljikohidrata koji jamče dulju sitost.

U jednoj šalici kuhane leće nalazi se trećina dnevne preporučene doze željeza te mnoštvo vitamina iz grupe B kompleksa koji jamče energiju.

Skuhajte juhu s crvenom lećom, limunom i korjenastim povrćem koja će vas utopliti, zasititi i ponuditi obilje hranjivih tvari. Najbolje od svega? Mogu je pripremiti i najveći amateri u kuhinji.

Lažna jaja na kajganu Hrana i piće 30 grama proteina: U kojoj hrani ima najviše bjelančevina?

Sastojci za juhu od leće i limuna za 4 tanjura

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 manji crveni luk
  • 3 srednje mrkve
  • 3 stapke celera
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 200 grama crvene leće
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 1 limun
  • 50 grama svježeg peršina

Priprema juhe od leće i limuna:

  1. U velikoj zdjeli i na umjerenoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje.
  2. Dodajte očišćeni i nasjeckani luk, mrkvu, celer te prstohvat soli, pa pirjajte dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta.
  3. Ubacite očišćene češnjeve češnjaka u cijelosti i kratko promiješajte.
  4. Dodajte leću, povrtni temeljac i timijan. Pustite da juha zavrije, a potom smanjite temperaturu na najmanje.
  5. Poklopite juhu i pustite da se kuha otprilike pola sata, dok se leća ne skuha do kraja, a cijelo jelo zgusne.
  6. Kad je juha skuhana, maknite je s vatre. U nju umiješajte nasjeckani peršin, sok jednog iscijeđenog limuna i malo limunove korice ako imate na raspolaganju organski uzgojene citruse.
  7. Dobar tek!

Pola kilograma za 10 kuna: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol Varivo od leće i rajčice Leća - 1 Leća - 3 +0 Leća - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju