Berlin, glavni grad Njemačke, poznat je po svojoj turbulentnoj povijesti i po čuvenom Berlinskom zidu koji je u povijesti podijelio Njemačku i Europu na dva velika bloka – zapadni i istočni. U spomen toj prošlosti sada ponosno stoji East Side Gallery.

Pad Berlinskog zida

Berlinski zid nije podijelio zemlju samo geopolitički. Taj zid odvojio je obitelji, prijatelje i sprječavao je svaku slobodu i povezanost. Teško je zamisliti da nam netko brani slobodu kretanja ili viđanje s obitelji jer se nalazi s pogrešne strane zida. Ipak, to se dogodilo, ali kako svakom razdoblju dođe kraj, tako se okončala i ta priča. Ove godine u studenom bit će točno 30 godina otkad su istočnonjemačke vlasti zbog masovnih prosvjeda odlučile da istočni Nijemci slobodno mogu prelaziti na zapad. Već u noći 9. studenoga istočni su Nijemci počeli samovoljno rušiti zid. S druge strane su ih dočekali zapadni Nijemci sa šampanjcem i cvijećem. Konačno je došao kraj dugoljetnoj tiraniji. Zid je tada konačno pao.

Kako je nastala East Side Gallery

Ipak, neki dijelovi Berlinskog zida nisu se srušili, već su ostali u spomen na nesretna vremena. Nakon rušenja zida čak stotinjak umjetnika iz 21 zemlje okupilo se kako bi oslikali ostatak Berlinskog zida na jugoistočnoj strani grada. Danas su to murali East Side Gallery, najveće i najpoznatije galerije na otvorenom u svijetu duge više od jednog kilometra.

Murali koji slave promjenu

Murali veličaju slobodu i mir, izraz su revolucije i nade u bolju budućnost, slave promjenu, mir, povezanost i kraj mračnog razdoblja. Iako u Galeriji ima preko 100 murala, postoji nekoliko koji izazivaju posebnu pažnju. Tako se ističe mural Moj Bože, pomozi mi prevladati ovu smrtonosnu ljubav koji prikazuje poljubac između Ericha Honeckera i Leonida Brežnjeva, onodobnih političkih vođa Istočne Njemačke i SSSR-a. Zatim jedna od najpoznatijih je svakako Test the Best prikazujući Trabanta, simbol Istočne Njemačke, koji probija zid. Istaknuli bismo i Skakača preko zida koji simbolizira oslobođenje, a prikazuje čovjeka koji preskače zid. Osim tih, još možemo istaknuti i Ples do slobode te Dogodilo se u studenom s kojom je autor Kani Alavi vješto prikazao različite emocije na licima ljudi koji hrle prema boljoj budućnosti.

Kako doći do Galerije

Memorijalni centar posvećen Berlinskom zidu nalazi se blizu centra, nedaleko od Glavnog kolodvora, no za Galeriju ćete morati otići do jugoistočnog dijela grada. Ona se nalazi između mosta Oberbaum i Ostbahnhofa (Istočnog želježničkog kolodvora) uz bivšu granicu koja je završavala uz rijeku Spree (Šprevu) i Mühlenstrasse. Od Glavnog kolodvora do Galerije trebat će vam 18 minuta željeznicom ili oko 25 minuta automobilom, ovisi o prometu. Ako pak želite prošetati, trebat će vam nešto malo više od sat vremena. Krenete li od Alexanderplatza, trebat će vam upola manje vremena. Preporučujemo da uzmete jednu od free walking tura po Berlinu.

Priča o prevladavanju nečovječnosti

Osim što će vas posjet Galeriji inspirirati svojom pričom, navest će vas na aktivno promišljanje pa čak i nasmijati. Priča ove Galerije nije priča koja se tiče samo Nijemaca. To je univerzalna priča o prevladavanju nečovječnosti, o slobodi, miru i povezivanju. Ona je označila početak jednog novog svijeta koju umjetnost vješto izražava, koju je umjetnost vječno zarobila u trenutku, koju svaki čovjek treba doživjeti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju