Podno planine Hochschwab u austrijskoj pokrajini Štajerskoj jezero Grüne See (Zeleno jezero) pretvara se sredinom ljeta u park. Okruženo planinama i šumama, ovisno o godišnjem dobu mijenja svoju veličinu, a time i namjenu.

Jezero koje nastaje u proljeće i nestaje sredinom ljeta

Zeleno jezero u selu Tragöβ dobilo je ime prema smaragdnozelenoj boji kojom privlači posjetitelje. Čista i bistra voda kojom se jezero puni dolazi kao posljedica otapanja snijega i leda s okolnih planina, a temperatura od 6 do 7 Celzijevih stupnjeva također utječe na čistoću i dobru vidljivost.

Jezero počinje dostizati svoj vrhunac od dubine do 12 metara tijekom proljeća kada temperature rastu, snijeg se topi, a bazen ispod planina puni se vodom. Upravo tada, u svibnju i lipnju, najljepše je i najprivlačnije posjetiteljima. Ova čarolija počinje nestajati sredinom srpnja i do zime dostiže svoju standardnu veličinu do 2 metra dubine, a prostor na kojem se nalazilo oblači se u svoje drugo ruho i postaje park za planinare. 

Čudnovata priroda i neobičan podvodni svijet

Budući da tijekom ostatka godine ovaj prostor nije popunjen vodom, tj. popunjen je manji dio manjom količinom maksimalne dubine do 2 metra, ostatak prostora jest park. Stoga je u proljeće i početkom ljeta privlačilo brojne ronioce, koji su u ovom neobičnom ronilačkom iskustvu mogli jasno vidjeti mostiće, klupice, vijugave planinarske staze i alpske biljke. Danas je ta aktivnost zabranjena radi što boljeg očuvanja jezera. Dodatna je zanimljivost da se biljni svijet navikao na ovakav "dvostruki“ život.

Ideja za izlet

Do Zelenog jezera inače možete iz Zagreba stići za nešto malo više od 3 sata. U blizini jezera postoje restorani u kojima možete pojesti neku tradicionalnu austrijsku hranu ili riblje specijalitete. Jezero može biti i odlična ideja ako se nakon povratka u normalu budete nalazili više dana u Beču i želite pobjeći od gužve i gradske vreve. Iz Beča će vam trebati malo više od 2 sata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju