U potrazi za idealnim vikend-izletom neka vam Bjelovarsko-bilogorska županija ne prođe ispod radara. Nepravedno zanemarena ljepotica nudi brojne sadržaje: od planinarskih i pješačkih staza po kojima se može lutati do mile volje, poslastica za bicikliste, kupališta, kao i izletišta za uživanje u domaćoj hrani uz cvrkut ptica i pogledima na zelenilo koji hipnotiziraju ljepotama.

Koliko taj kraj Hrvatske ima za ponuditi, uvjerili smo se uvjerili na proputovanju gradovima i brežuljcima, a jedno od mjesta koje nas se dojmilo bilo je i izletište Vrata Bilogore, ujedno i poljoprivredno gospodarstvo obitelji Mihoci, koja ondje marljivo živi svoj san više od 150 godina. Pronaći ćete ga u Maglenči, u Velikom Trojstvu, na otprilike sati i pol vremena vožnje od Zagreba.

Izletište Vrata Bilogore - 3 Izletište Vrata Bilogore - 3 (Foto: Ivan Boščić)

U predivnoj prirodi

Nakon što smo istražili bilogorske staze i posjetili Planinarski dom Kamenitovac krenuli smo prema Vratima Bilogore i divili se pogledu koji pleše do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice - priča se da su ondje zalasci sunca doista posebni. Imanje je okruženo šumama, plodnim poljima, vinogradima, voćnjakom i povrtnjakom iz kojeg marljive ruke beru namirnice za domaća jela. Sastojci stižu i sa obližnjih seoskih gospodarstva, a potom u kuhinji nastaju slatki i slani specijaliteti, kruh i kolači, pekmezi i zimnice, a ne treba zaboraviti niti njihove suhomesnate proizvode. Kako su nam ispričali domaćini, njihova je misija sačuvati recepte djedova i baka od zaborava te napraviti sve što mogu sami, baš kao što se to radilo nekoć.

Izletište Vrata Bilogore - 1 Izletište Vrata Bilogore - 1 (Foto: Ivan Boščić)

U laganom ritmu 

Osim toga, žele da njihovi gosti mogu uživati u miru, bez gužvi i buke velikih grupa pa su odlučili živjeti i raditi u polaganom ritmu.

"Volimo popričati sa svakim gostom, možda popiti gemišt na šanku i dobro pojesti“, kažu vlasnici, s kojima možete slobodno razgovarati o tome kakva jela preporučuju. Jedna od zvijezdi kuhinje su štipanci u umaku od domaćeg vrhnja sa hrskavim špekom. Ta tjestenina, koju ćete pronaći i pod nazivom trganci, u Vratima Bilogore se priprema na bakin način.

Hit su i taškrle – „torbice“ od krumpirova tijesta punjene pekmezom od šljiva sa prezlama i vrhnjem. U čaše se toče sokovi, likeri, rakije, kao i vino za gemišt. Liker od bobičastog voća rade od bobica koje se nađu u prirodi, a prošlogodišnji čuva aromu čak 11 raznih vrsta bobica. Za pohvalu je i sok od bazge. 

Osim štipanaca, gosti najviše hvale teletinu ispod peke, kruh i štrudle, bez kojih ne prolazi ručak. Ukusni su i mlinci koje poslužuju uz piceka, patku ili gusku – ovisno o tome što susjed ima svježe.

Ručak u vinskom podrumu 

"Imamo špajzu i podrum, ali nemamo hladnjače. Čuvamo zimnicu i povrće, ali meso nemamo na ledu nego od dana do dana pripremamo ono što je svježe", pričaju nam vlasnici u restoranu koji je prije 150 godina bio vinski podrum, a danas je topao prostor koji budi uspomenu na vremena kada se češće uživalo u trenutku. Odvede li vas put do Vrata Bilogore, obvezno se najavite jer nema hiperprodukcije – i javite nam kakve su bile taškrle. 😉

Samo 10 metara od mora: Kuća na Korčuli u kojoj bismo zaboravili sve brige Bijela kuća u Vinačcu na otoku Korčuli - 12 Bijela kuća u Vinačcu na otoku Korčuli - 11 Bijela kuća u Vinačcu na otoku Korčuli - 9 +8 Bijela kuća u Vinačcu na otoku Korčuli - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju