Bolognese je umak na bazi mljevenog mesa i umaka od rajčice koji potječe iz talijanskog grada Bologne, a obično se služi uz tjesteninu. Talijani je tradicionalno poslužuju uz tagliatelle, a u Hrvatskoj najčešće se dodaje špagetima i makaronima.

Svatko ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog jela, pa tako i slavni engleski chef Gordon Ramsay. On vjeruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i mrkva naribaju prije pirjanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu umaku, već se i brže termički obrađuju.

Naribanu mrkvu i luk, kao i protisnuti češnjak slavni chef pirja na maslinovom ulju i s malo osušenog origana nekoliko minuta, prije nego što u tavu dodaje mljeveno meso. Umak bolonjez možete poslužiti i na kuhanoj palenti Umak bolonjez možete poslužiti i na kuhanoj palenti (Foto: Stockfood)
Nakon što meso dobije tamnosmeđu boju, u tavu dodaje pire od rajčica i crveno vino koje reducira sve dok ne dobije gusti umak. Njega potom razrjeđuje s nasjeckanim rajčicama kojima je dodao nekoliko kapi ljutog Worcestera. Na kraju kuhanja u umak dodaje nekoliko žlica kravljeg mlijeka.

"Mlijeko umaku daje bogat okus te glatku teksturu," priznaje Gordon Ramsay.

Otkrijte i izvorni recept za pravi talijanski umak bolognese, ali i tri greške zbog kojih nam ovaj umak ispada loše.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte s čime sve možete poslužiti umak bolognese, a u videu na YouTubeu pogledajte kako slavni engleski chef radi taj umak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju