Risotto bolognese kremast je i ukusan spoj kulinarskih tradicija sa sjevera Italije – bolonjeza i rižota. Iako ne dolaze iz istih pokrajina, rižoto i bolonjez dobro se razumiju.
Risotto bolognese priprema se tako da se arborio riža polako kuha u temeljcu dok ne postane kremasta i ne omekša, a zatim se pomiješa s bolonjez umakom - jednostavno da jednostavnije ne može biti.
Rižoto bolonjez savršen je primjer talijanskog pristupa kuhinji koji cijeni jednostavnost i prije svega - kvalitetne sastojke. Količina sastojaka iz recepta nahranit će četiri osobe.
Sastojci za rižoto bolonjez:
- 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina, teletina i junetina)
- 2 lista lovora
- 3 lista kadulje
- sol
- papar
- 120 ml crnog vina
- 170 g paste od rajčice
- 240 g pelata, grubo zgnječenih
- 500 g arborio riže
- 2,5 l goveđeg temeljca
- parmezan, za posluživanje
Priprema rižota bolonjez:
- U loncu zakuhajte goveđi temeljac i pustite da lagano kuha.
- Napravite bolonjez. U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i nasjeckani češnjak. Pirjajte češnjak nekoliko minuta pa dodajte mljeveno meso. Dok se pirja, lomite grude mesa drvenom kuhačom. Dodajte listove lovora i natrgane listiće kadulje rukom. Posolite i popaprite po želji.
- Kada sve meso promijeni boju, dodajte vino. Pustite da se kuha nekoliko minuta da alkohol ispari i dodajte pastu od rajčice i zgnječene pelate. Smanjite plamen, dodajte pola šalice vrućeg goveđeg temeljca i pokrijte tavu. Kuhajte oko 10 minuta. Ako umak postane suh, dodajte još temeljca. Prebacite umak u veliki lonac.
- U veliki lonac s bolonjezom dodajte jednu šalicu goveđeg temeljca i rižu. Kuhajte na srednjoj vatri, često miješajući. Kako dio tekućine ispari, dodajte po šalicu temeljca i dalje miješajte. Nastavite miješati i dodavati temeljac oko 20-25 minuta ili dok riža ne postane al dente. Za pripremu rižota vjerojatno ćete potrošiti oko 2 litre temeljca.
- Poslužite i pospite parmezanom.
Rižoto na steroidima: Recept za specijalitet s junetinom po kojem se dječaci razlikuju od muškaraca
+0